Könyvtártúra #3

Sziasztok! Terveztem már egy újabb Könyvtártúra bejegyzést, de mivel az otthoni polcomon is van néhány könyv, ami olvasásra várt vagy vár, halogattam a látogatás. (Egyébként nem is hiszem el, hogy ilyet mondok, mert a könyvtár minden időben jó dolog!)

Tehát az előzőekben a 7. kerületi könyvtárakat mutattam be, most azonban lássunk egyet a 14-ből. Becsületes neve Kassák Könyvtár (1145 Budapest, Uzsoki u. 57.). Lássuk a különböző szempontokat...

title_konyttartura3.png

A helyszín és az épület

Az XIV. kerületi Uzsoki utcai könyvtár mondhatnám "nem messze" helyezkedik el az hasonló nevű kórháztól (azért van távolság köztük). A környék meglehetősen békés, az olykor nyüzsgő, zsibongó park mellett is. A könyvtár megközelíthető a 32-es busszal, a 74-es trolibusszal, de a 25-ös busszal is. A Kassai téren leszállva pedig áthaladhatunk a kis parkon, amely egy templomot is magába foglal.

A Kassák Könyvtár épülete viszonylag eldugott, és ahogy említettem - közvetlen környezete - csendes. Azért aki meg akarja találni, az meg is fogja. :) A bejárat kerekesszékkel is megközelíthető, amelyen túl egy apró "előszobába" jutunk. Itt üzenőfalon olvashatunk programokról, helyi szolgáltatásokról. Ezután következnek az olvasótermek, amelyek nagyjából két nagyobb részre osztottak: van egy általános böngésző rész, illetve egy kézikönyvtár részleg, több asztallal, székkel. Utóbbi helyiségben szoktak kisebb kiállításokat rendezni. A böngésző részben található az információs pult, ahol be tudunk iratkozni, kölcsönözhetünk, vagy segítséget kaphatunk.

Nyitvatartási idő:

  • Hétfő (14 - 19)
  • Kedd (10 - 15)
  • Szerda (14 - 19)
  • Csütörtök (10 - 14)
  • Péntek (14 - 19)

A könyvtári dolgozók

Eddig ugyan nem sokszor voltam ebben a könyvtárban, viszont annyit megállapítottam, hogy - mint a legtöbb könyvtárban - szimpatikusak a dolgozók. Ezt megelőzően általában két fiatalemberrel találkoztam, de legutóbb egy fiatal hölggyel is. Mint kiderült nagyon segítőkészek, ezt tapasztalhattam. Viszont ennek apropóján meg kell, hogy említsem egy múltheti élményemet egy másik könyvtárban.

Egy X. kerületi intézménybe szerettem volna beiratkozni, azonban ellentmondást érzékeltem a befizetendő összegről. Nem megyek bele a részletekbe, és nem is ez a fontos (mivel nem mondom, hogy nekem volt igazam, csak valószínűleg nem egyértelmű a tagkönyvtári besorolás; vagy csak nekem?). A lényeg, hogy a könyvtáros felől egy bizonyos fajta elutasítást, vagy oda nem figyelést éreztem, bár mindannyian emberek vagyunk, és mindenkinek lehet rossz napja, úgyhogy inkább így szemlélem a dolgot. Csak önmagában, ha az embernek van egy ilyen felemás emléke egy könyvtárról, meggondolja, hogy legközelebb elmenjen-e oda. Ti hogyan vélekedtek erről? Volt már hasonló, kellemetlen élményetek könyvtárban?

Az Uzsoki utcai intézményben viszont kellemes a légkör.

Olvasótermek

A böngésző részleg több kisebb részt foglal magába. A bejárattól és az infópulttól balra az újságokat találjuk, illetve bizonyos szakkönyveket, ismeretterjesztő könyveket (például kertészkedés, szakácskönyvek), és az internetezésre, böngészésre használható számítógépeket.

A bejárattól jobbra fordulva látjuk a gyermekrészleget, amelyre a könyvtár nagy hangsúlyt fektet, hiszen bő választékával megpróbálja segíteni a gyermekeket és a tinédzsereket a választásban. A gyermekrészlegen túl a nagyobb, illetve felnőtt korosztályt várják a krimik, a kalandos könyvek, a science fiction gyűjtemény, illetve a romantikus regények, szépirodalmi kötetek, szakkönyvek. Utóbbin belül találkozhatunk pszichológiai, politikatörténeti, szociológiai és történelmi témájú könyvekkel, s ez még nem is fedi a teljes kínálatot.

Könyvkínálat

Az előző bekezdésben nagyjából felvázoltam a kínálatot, viszont annyit még hozzátennék, hogy a szórakoztató és szépirodalmi könyvek nagy választéka található meg. A szakkönyvek részlegét kevesebbnek érzem, más - hasonló méretű - könyvtárakkal összehasonlítva. Ettől eltekintve természetesen az alapkínálatot kielégíti, és ha valaki egy bizonyos könyvet keres, amely meg is található, akkor megéri beiratkozni.

Alap és extra szolgáltatások

Alapszolgáltatás az internetezési lehetőség, és még csak nem is mondanám elavultnak a rendszert, sőt amióta működik a könyvtár, már egyszer fel is újították az épületet, az elrendezést.

Extra szolgáltatás lehet a biciklitárolási lehetőség, bár véleményem szerint ez is alap. A képzőművészeti kiállítások megtartását is kifejezetten jó és hasznos dolognak tartom.

Végeredmény

A Kassák Könyvtár egyike a felújított, de mégis családias hangulatú, kellemes légkörű könyvtáraknak. Talán a (méretét tekintve nagyobb) Karinthy Frigyes Könyvtárhoz tudnám hasonlítani. Nem túl modern, de nem is a régi időkbe nyúló (mondjuk ez a tagkönyvtár nem is túl régi). Aki a Kassai tér és környékén lakik, annak kiváló, legalábbis megfelelő választékot ígér. Sőt itt is megtalálhatók azok a bizonyos újdonságok, 2 hétre kölcsönözhető "friss" megjelenések.

Az Uzsoki utcai könyvtár tehát nem csak egy könyvkínálattal szolgál, hanem a szabadidő eltöltésének lehetőségét is kiállításaival, (gyermek)programjaival egy kellemes környezetben.