Paul Tremblay: Szellemek a fejben

A New England-i Barrett család élete romokba dől, amikor a tizennégy éves Marjorie akut skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Az orvosok sehogy sem tudják megakadályozni a lány süllyedését az őrületbe, így Barrették tehetetlenségükben a hitbe menekülnek: a helyi katolikus paphoz fordulnak segítségért.
Wanderly atya némi vizsgálódást követően ördögűzést javasol, mert úgy hiszi, hogy Marjorie nem beteg, hanem a gonosz szállta meg. Felveszi a kapcsolatot egy helyi műsorgyártó céggel, akik médiaszenzációt sejtve felajánlják, hogy valóságshow-t készítenek Barrették megpróbáltatásaiból. A család végül a pénz miatt kénytelen belemenni a dologba, és így veszi kezdetét A megszállottság című show. A műsor hatalmas népszerűségre tesz szert, de kisvártatva leállítják, mert a családi házban rémisztő tragédia történik. Annyira szörnyű, hogy a műsorra utaló minden anyagot gyorsan eltüntetnek.
Tizenöt évvel később egy népszerű író interjút kér a történtekről Marjorie húgától, Merrytől. Ahogy a nő visszaemlékszik a múlt elfeledettnek hitt eseményeire, rég eltemetett titkok és fájdalmas emlékek törnek a felszínre - az olvasó pedig egy félelmetes pszichológiai horror kellős közepébe csöppen, ami nem csak az emlékezet és valóság, tudomány és hit kérdéseit feszegeti nyugtalanító módon, hanem az ősidők óta bennünk lakozó gonosz természetét is.

moly.hu

paul_tremblay_szellemek_a_fejben02.jpgKezdem azzal, hogy hogyan is talált meg ez a könyv. Még a júniusi könyvhéten vásároltam meg az Agave kiadó kötetét, amellyel előtte a Moly-on találkoztam. Ára volt neki bőven, de egy bizonyos százalék lejött belőle. Úgy voltam vele, hogy ígéretesnek tűnik, megéri. Ezzel kapcsolatban nem is tévedtem, legalább is ami engem illet, megkaptam, amit vártam. A Szellemek a fejben borzongást ígér, horror szintet, és kényes kérdések boncolgatását. De előbb lássuk a regény szerkezetét.

A regény három részre osztott, és három perspektívából mutatja meg nekünk a történteket. Jobban mondva három személy mesél, bár ez sem nem pontos. Először is a felnőtt Merry beszélget az írónővel, Rachellel, ezután egy blogger szavait olvashatjuk A megszállottság show-ról. Őt nevezzük "Karen Brissette"-nek. Végül Merry mesél a múltról, nagyjából onnantól, hogy az életük megváltozott, s Marjorie is más lett. Szinte az egész történetet egy kisgyermek szeme által ismerjük meg, ő a legkisebb a családban, ő a mókamester, de néha rajta csattan minden. Imádja a húgát, és igyekszik megőrizni a titkaikat is, csakhogy ez nem mindig sikerül. Merry körül mindenki megváltozik; az anyja magába fordul, munkáját vesztett apja pedig a vallástól remél segítséget. A veszekedések, parázs viták egyre gyakoribbak. Merry mintha apróság lenne Liliputban, körülötte mindenki óriás, és rémisztő, s az Olvasó együttérez vele.

Marjorie-vel hasonló a helyzet. Őt is sajnáljuk, de közben elgondolkozhatunk rajta: valóban démoni megszállottságról van szó? Az író, Paul Tremblay nem egyértelműsíti ezt számunkra. Lehet, hogy csak egy lázadó tini, vagy valóban beteg, és csak a pszichológus vagy a gyógyszerek segíthetnek? Ezt akkor tudjuk meg, ha végigolvassuk a regényt, bár a lezárás is meghagy egy csomó nyitott kérdést. Anélkül, hogy spoliereznék: az író zseniálisan bizonytalanságban tartja az Olvasót.

A Szellemek a fejben szereplői a mai világban élnek, a tinédzser korba lépő Marjorie a számítógépet vagy az okostelefont bújja, sokszor érdektelenül tekint a világba. Szülei nem túlzottan ellenőrzik, mit tekint meg az interneten, amely létező probléma.

A regényben a vallás a démonok és ártó lelkek ellenszere. Természetesen hogy is lenne másképp, de egyáltalán szükséges-e mindez, és Wanderly atya vajon alkalmas-e a szerepre, hiszen valósággal kiárusítja a Barrett családot (nem mintha a szülők nagyon tiltakoznának). A történetben megjelenik a média is, mint a csak szenzációt hajszolók gyülekezete. Merry ebben a zűrzavarban próbál gyerek lenni, szeretne továbbra is normálisan élni, félelem nélkül. Anélkül, hogy a saját nővérétől kelljen tartania.

Marjorie a szobájában volt, karanténba zárva, mint egy hétpecsétes titok, amivel mindenki tisztában van.

A Szellemek a fejben azoknak ajánlott, akik szeretik a horror műfajt, és azon belül is a démoni, ördögi történeteket, filmeket. A regény többször is említi a klasszikusnak számító Az ördögűző című filmet, és az alapját is, William Pete Blatty könyvét (ami érdekes módon a héten került hozzám; de erről majd vasárnap). Kedvet is kaptam mindkettőhöz. Felmerülhet a kérdés, hogy Paul Tremblay könyve túl sok hasonlóságot mutat Blatty történetével, de ennek ellenére én mégis egyéninek érzem, főleg a végkimenetelüket tekintve. Egyébként a borítót látva is asszociálhatunk még más filmekre is, például a Kopogó szellemre. Ne ítéljünk a borító alapján, de ez kifejezetten hívogató, bár azt a regénnyel kapcsolatban mindenki magának tudja értékelni, mennyire "vérfagyasztó", horrorisztikus. De az egész misztikumon túl van a történetnek egy emberi oldala is, egy család széthullása, kizsákmányolás és társaik. Aki tehát vonzódik a horrorhoz, érdekli a pszichológia és az emberi természet, annak ajánlott olvasmány.

Ahogy én olvastam:
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2016
Oldalak száma: 288
Fordította: Huszár András
Eredeti cím: A Head Full of Ghosts
Eredeti, első kiadás: 2015