Jonathan Kellerman: Rejtély

kellerman_rejtely.jpgJonathan Kellerman New York-i születésű amerikai ex-pszichológus, jelenleg író, krimi, suspense regényeket ír. Tanult szakmájában - mint gyermekpszichológus - kevésbé aktív, regényei hőse azonban szintén ezt a foglalkozást űzi. Alex Delaware gyermekeken és szüleiken segít különböző traumák feldolgozásában, s közben hivatalos, vagy éppen kevésbé hivatalos módon nyújt jobb kezet a Los Angeles-i rendőrségnek.

Korábban - néhány éve - azt hiszem véletlenül találtam rá könyvtárban egy Kellerman kötetre. Elolvastam, és mivel nagyon tetszett - izgalmas volt, lekötötte a figyelmemet, és nem utolsó sorban érdekes is találtam - , kikölcsönöztem a többi, nálunk megjelent regényét. Ezek voltak az Égszakadás (1985), a Mefisztó-keringő (1993), a Hamis szeretet (1994) és a Pókháló (1996). Az első kettőt azóta sikerült saját könyvként is megszerezni. Mindegyik kötetben Alex a főhős, és nyomozóbarátjával, Milo Sturgisszal, barátnőjével, Robin Castagnával derítik fel az ügyeket. Ki tudnám emelni mindegyik regényt, ezért vagy azért.

A 2010-es évek elején a General Press kiadó elkezdte folytatni a sort, s megjelentetett újabb részeket a Delaware sorozatból (nem sorrendben, jegyezném meg, és ezt én sose értettem...). A Rejtély a 26. a sorban. A történet elején Alex és barátnője egy régi, kedvenc éttermük utolsó estjére látogatnak el. A hely, annak ellenére, hogy már nem olyan, mint volt, tartogat meglepetéseket. Alex és Robin egy fiatal lány különös viselkedését szemlélhetik meg, és másnapra el is felejtkeznének a dologról, de a gyönyörű lányt meggyilkolják. Milo - aki immár hadnagy - Alex segítségét kéri a lány azonosításában, és persze a gyilkos megtalálásában. A pszichológus és kis csapata a hollywoodi csillogás mélyére ás, és olyan titkokra bukkan, amely sértheti a felső tízezer gondosan fényezett világát.

Kellerman könyvei Los Angelesben vagy vonzáskörzetében játszódnak, de a Rejtély egy tipikusan olyan regény, amelyet Michael Connelly Harry Bosch sorozatához tudnék hasonlítani, bár Connelly könyvei hatásosabbak. A Rejtély története megmutatja, hogy a pompa és csillogás mögött mennyi minden lapulhat, és regényben szereplő gazdag család mit söpör a szőnyeg alá. Milo és Alex feltárják a legális és szabálytalan határai között mozgó iparág, az internetes-partnerközvetítés világát.

A rutinos krimiolvasók talán feltárhatják a regény lényegét - vagyis a gyilkos személyét, de az író képes megkeverni. Több lehetséges gyanúsítottat felsorakoztat, akiknek legalább indítékuk lehetett a gyilkosságra. Kellerman egy bizonyos ponton ad egy "pofont", és az egész történet más megvilágításba kerül. Szerelemféltés, bosszú, zsarolás, vágy? Vajon mi mozgatja a gyilkost?

A regényben haladva azt éreztem, hogy valami nem az igazi; az író régebbi könyvei jobbak voltak. Ezt még most is így gondolom, viszont a történet végül vitt magával, a végén már nagyon kíváncsivá tett. A befejezés olyan nagyot nem koppant, mint esetleg máskor, de feltette az i-re a pontot.

A főhős már korábban a szívemhez nőtt. Számomra szimpatikus figura, végtelenül nyugodt, egy rendes ember, aki szereti a hivatását, és rendkívüli igazságtudattal rendelkezik. És nem utolsó sorban szépen fejezi ki magát; ez a "vád" már ebben a regényben is éri. A mellékszereplőkkel sem volt gond, és Milót kifejezetten szeretem. Kellerman kicsit tabukat döntöget, ugyanis Milo homoszexuális. Természetesen ezzel nincs is baj, sőt. Viszont nem emlékszem hasonló nyomozó regényhősre, mint Milo, ezért is egyedi. Szereti a jó ételeket, ez meg is látszik rajta, néha kissé nagyszájú, de Alex ott van, hogy ezt ellensúlyozza. Mint egy jó zsaru, rossz zsaru páros.

Kellerman regényeiben általában van egy mellékszál, amelyről a végén kiderül, hogy össze is függ az aktuális nyomozással. Ez valamilyen mértékben a Rejtélyben is meg van. Itt Alex egy régi ismerős kisfiát "kezeli", s az anya segíthet némi információt adni a meggyilkolt lány múltjáról, amely nagyon is érdekes, és nem egy lányregény.

Kellerman kötetei önmagukban is érthetőek, mégis, aki kedvet kap az író regényeihez, véleményem szerint inkább kezdje az elején. Ízlések és pofonok, de nem biztos, hogy a Rejtély elég meggyőző.

Végül úgy gondolom, ez a könyv egy kicsit vontatottabb az író ezt megelőző regényeinél, de élvezhető, amely az Olvasó gondolkodását igényli. Ez egy krimi esetében lényeges.

Ahogy én olvastam:
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2013
Oldalak száma: 320
Fordította: Szabó István
Eredeti cím: Mystery
Eredeti, első kiadás: 2011