Book Tag Friday #6 - Reader Problems Tag

Rég volt már újabb könyves tag, így ezúttal a péntek az "övé". Ezt egy könyves blogon találtam: My bookish confessions. Nézzetek be Ti is. Nekem nagyon tetszik az oldal, és ez a book tag is, ezért megpróbálok válaszolni erre a 11 db kérdésre a könyvolvasók problémáiról.

title15.png

1. Van vagy húszezer könyv a várólistádon... Hogy a fenébe döntöd el, hogy mégis mit olvasol legközelebb?
Húszezer? Ajjaj! Az, hogy mit olvasok leginkább a hangulatomtól függ, de talán azok közül választanák először, amelyek már régebb óta a listámon vannak.

2. Már elolvastad a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik. Mit teszel: félbehagyod vagy kitartasz és befejezed?
Ha már eljutottam egy könyv feléig, annak volt valami oka. Ha nem jön be egy könyv, az már az első - nem is tudom - 10-50 oldalnál látszani fog számomra, így akkor nem biztos, hogy eljutok a feléig. Tehát a felénél már nem hagynám abba, mert nyilván tetszene.

3. Közeledik az év vége és te oly közel, de mégis oly távol állsz a Goodreads kihívásod teljesítésétől. Megpróbálsz felzárkózni és ha igen, hogyan?
Megpróbálnék felzárkózni. Kicsivel többet olvasnék, a kis fennmaradó időket, amit mondjuk várakozással töltök, azt olvasásra használnám (ez mondjuk mindig így van). De ha nem sikerülne, akkor sem dőlne össze a világ. Egyébként inkább saját magamnak teszek ígéretet, hogy elolvasok valamit, és ezek inkább hosszú távú ígéretek. Maximum a Moly-on szoktam kihívásra benevezni. Ezt igyekszem tartani.

4. A kedvenc sorozatod könyvei nem illenek egymáshoz. Hogyan birkózol meg ezzel a problémával?
Számomra ez nem lenne probléma. Nem hinném, hogy ilyesmin fennakadnék. Bár az az ideális, ha illenek egymáshoz, a lényeg, hogy meg van, elolvashatom, és kész. Ami benne van, az jó eséllyel ugyanaz. Hamar túltenném magam rajta.

5. Mindenki, de tényleg mindenki szeret egy könyvet, neked viszont nem tetszett. Kivel szövetkezel, hogy megoszthasd az ellentétes érzéseidet?
Nem is tudom, először talán a környezetemben keresnék valakit, körbekérdeznék. Viszont itt a blogon mindenképpen leírnám, hogy nekem mi, és miért nem tetszett a könyvben.

6. Nyilvános helyen olvasol egy könyvet és rád tör a sírhatnék. Hogyan reagálsz?
Nem gyakran ríkat meg könyv, de azért előfordult már, hogy a végén éreztem, kikívánkozik pár könnycsepp. Ha ez nyilvános helyen történne, megpróbálnék másra koncentrálni, pislogni néhányat. Vagy az allergiámra fognám :)

7. Egy kedvenc könyved folytatása épp most jelent meg, viszont teljesen elfelejtetted, hogy mi történt az előző részben. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy kihagyod és belekezdesz az új részbe? Esetleg megkeresed az előző könyv összefoglalóját? Vagy csak sírsz a frusztráció miatt?
Ha a kedvenc könyvem, akkor nem hiszem, hogy teljesen kimenne a fejemből a történet, de ha mégis, akkor természetesen újraolvasnám, hiszen kedvenc! Annyira nem frusztrálna, hiszen szeretek olvasni, és szoktam újrakezdeni könyvet.

8. Nem akarod, hogy BÁRKI is kölcsönkérjen tőled egy könyvet. Hogyan mondasz nekik udvariasan nemet, amikor megkérdeznek?
Megmondanám, hogy nem szoktam kölcsönadni könyvet ezért meg ezért. Ha barát, akkor megérti. Viszont közeli barátnak, vagy családtagnak előfordult, hogy kölcsönadtam könyvet, és vissza is jutott hozzám.

9. Az előző hónap folyamán legalább öt könyvet elkezdtél, de rögtön le is raktad őket? Hogyan kezeled ezt az olvasási válságot?
Lehet, hogy attól lett olvasási válságom, hogy öt könyvbe kezdtem bele? :) Nem, azért szoktam többet olvasni egyszerre, de talán maximum hármat, annál többet nem hinném, hogy érdemes. Attól nem tartok, hogy összekeveredem. Nemrég volt is egy ilyen olvasási válságom, és hiányzott eme tevékenység. Viszont mindenképpen eltávolodnék egy pár napra a könyvektől, és utána szép lassan, egyszerre csak egyet olvasnék tovább.

10. Rengeteg új könyv jelenik meg, amiket nagyon el szeretnél olvasni. Végül mennyit vásárolsz meg belőlük?
Ez sok mindentől függ. Hangulattól, pénztárcától, például. Mindenképpen választanék egyet-kettőt, amiket a leginkább tetszőnek ítélnék meg.

11. Miután megvetted a hőn áhított könyveket, mennyi időt töltenek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen elolvasnád őket?
Ez változó. Van olyan könyv, amibe szinte azonnal belekezdek, de van, hogy éppen mást olvasok, és akkor pár hétre félreteszem. Sajnos előfordul, hogy hónapokig olvasatlanul áll a polcomon. Ilyenkor eszembe jut megkérdezni magamtól, hogy miért is vettem meg? Igyekszem belekezdeni, hogy megtudjam, tényleg megérte-e. Általában bebizonyosodik, hogy igen, csak sok minden közbejöhet.

Nektek milyen problémák merülhetnek fel az olvasással kapcsolatban? Hogyan válaszolnátok a kérdésekre?