Karakteres péntek #1

A péntekeket megosztva bitorolja a 'Karakteres péntek' és a 'Book Tag Friday'. Úgy gondoltam, legyen valami más is pénteken, ne mindig könyves tag, ezért ezeken a napokon olykor karakterekről, fő- és esetleg mellékszereplőről fogok írni ebben a rovatban.

title08.png

Nem bírtam ki, meg kellett írnom az új rovat első bejegyzését, jött az ihlet, ahogy mondani szokták. Jövőhét pénteken pedig még nem tudom, melyik rovat lesz, majd megint az ihlet dönt. Ezúttal két krimi - nem meglepő, ugye :) - szereplőt hoztam: Hercule Poirot-t és Nero Wolfe-ot. Hadd szóljak néhány szót róluk.

Hercul Poirot

poiret02.pngAgatha Christie hőse, detektív. Belga származású (kicsit zokon veszi, ha lefranciázzák), és a belga rendőrségnél dolgozott, de rengeteg megoldott ügy után visszavonult. Ezután kezdett magándetektívként működni. Az ügyek felderítését elmondása szerint a kis szürke agysejteknek köszönheti, na meg segítője is akad több alkalommal, például Arthur Hastings kapitány vagy Japp felügyelő (Scotland Yard). Teljesítményére büszke, és általában nem szerénykedik.

Külsejét tekintve elegáns, már-már a végletekig. Megjelenésére mindig ügyel, főleg ékességére, a bajuszára figyel. Éjszakára bajuszkötőt is használ (Gyilkosság az Orient Expresszen), amely a kívánt formában tartja. Termete alacsony, feje tojásdad alakú. Haja fekete, mint kiderül - Az ABC-gyilkosságokban - festeti. Bajuszára azonban kényesebb. "Hamis bajusz! Quel horreur! (Borzalom!)" - mint mondja.

Poirot rajong a szimmetriáért. Londonban is bérelt olyan ingatlant, amelynek szigorú mértani külleme és arányai voltak (Az ABC-gyilkosságok). Többször előfordul, hogy visszavonul (például tököt termeszteni), de aztán mindig újabb és újabb gyilkosságokba 'botlik'. Ezenkívül nagyon jó megfigyelő, és magas fokú igazságérzettel rendelkezik. A gyilkosságot elítéli (általában mindennemű erőszakot), és a bűnösöket a rendőrség kezére adja. Persze vannak olyan esetek, amikor eltérően cselekszik (Gyilkosság az Orient Expresszen).

Első esete: A titokzatos stylesi eset
Utolsó esete: Függöny

Nero Wolfe

nero_wolfe03.jpgSzintén magándetektív, az amerikai Rex Stout kitalációja. Ő amolyan kényelmes típus, karosszékéből oldja meg a bűnügyeket, alig mozdul ki. Csak ha nagyon jó oka van rá. Szereti megoldani a különböző bűnügyeket, emellett pedig az evés, ivás és az orchideagyűjteménye köti le figyelmét. A rutinok híve, és nem örül, ha valami megzavarja ezt, még ha egy bűnügy is az. Ezen szabálya alól csak néha tesz kivételt.

Wolfe megtermett ember, a harmincas évei végén. Fiatalabb korában fitt volt, de elkényelmesedett: kedvenc ételeit a szakácsa, Fritz Brenner főzi, és imádott itala a sör.

Modora hagy kívánni valót maga után, nem szeret kezet fogni sem.Undoknak nem nevezhető, inkább kéretlenül őszinte. Ami a szívén az a száján. New York-ban él és dolgozik, de Montenegróban született. Egy emeletes házat tart fenn. Itt van lift, és kis üvegház is, ahol kedvére termesztheti orchideáit. Wolfe háza riasztóval van ellátva.

Hű társa, Archie Goodwin (ő meséli a történeteket), aki főnöke helyett lót-fut, utánajár a nyomoknak, gyanúsítottaknak. Magánnyomozó ő is, aki főnöke házában lakik, és mint Wolfe, fejlett memóriával rendelkezik. Míg Nero Wolfe inkább analitikus elme, Archie Goodwin más: okos, de nem riad vissza az erőszaktól sem. Így tökéletesen kiegészítik egymást. És a flegma Archie az egyik azon kevesek közül, akik elviselik Nero Wolfe stílusát.

Első esete: Fer-de-Lance
Utolsó esete: A Family Affair
Magyarországon körülbelül három regény jelent meg róla, pedig ennél sokkal több készült.