Anna's Books

2017.sze.27.
Írta: Anna Ann Szólj hozzá!

Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű

thescarletletter01.jpg

A skarlát betű Nathaniel Hawthorne amerikai író első, 1850-ben publikált regénye. Az írót a XIX. századi Amerika egyik kiemelkedő alakjának tartják. Nem született túl sok regénye, de történetei nagy hatást keltettek. Több kortársa szerint legjobban sikerült műve A skarlát betű. Őse, John Hathorne a salemi boszorkányperek egyik bírája volt, s a történelem ezen időszaka megjelenik Hawthorne tárgyalt regényében is. Házasságtörés, reménytelenség, ítélkezés, szégyen, bűntudat és bosszúvágy; ezek A skarlát betű legfőbb jelszavai.

Minden gyarló ember menekül a halál és a szégyen elől, igyekszik, ha módjában áll, megszabadulni ellensége fondorlataitól. Emberileg érthető, ha az összetört szívű, holtra fáradt, szerencsétlen vándor, amikor sivár, nehéz útján végre megcsillan előtte az emberi együttérzés, az új, igazi élet egy szikrája, minden erejével afelé igyekszik, és megpróbálja levetni a vezeklés súlyos terhét.

Tovább

Eltűnés és újrakezdés...

Eltűntem, jó hosszú időre. Nem volt bejegyzés, nem volt semmi. Emiatt elnézést is kérek, viszont okokat nem szeretnék felsorolni, mert a nagy része kifogás lenne. Mert bár szerettem a blogot írni, ismerve magamat, többet is megtehettem volna, hogy fenntartsam. Idén júniusban volt 2 éves a blog, de arról is lemaradtam. Ugyan nem kellene beleszámítanom, hiszen valójában pihent az oldal, de nem jó ez így.

Sok gondolkodás után úgy döntöttem, nem fogom hagyni magamnak, hogy végleg abbahagyjam a blog írását. Ez - még ha úgy is hangzik - nem kényszer számomra, hiszen szerettem foglalkozni az oldallal, és olvasni is szerettem, szeretek még mindig. Igaz, nem túl sok könyvet fogyasztottam el mostanában, Szeretnék ezen is változtatni, de nem úgy, hogy szorongok rajta. Nem ígérek olyat, amit talán nem tudok betartani, inkább indulok neki lassan, mint hogy ismét belebukjak.

Köszönöm azoknak, akik eddig olvastak! Visszatérni nehezebb, mint elkezdeni, és lehet, hogy ezután senki nem fogja elolvasni a posztokat, de azért nem hagyom abba, folytatom, magamért is!

blogging03.jpg

24 Days of Christmas #24 - Anne karácsonya

Az utolsó, idén decemberben ajánlott könyv következik, egy novellás kötet, amelynek egyik főszereplője talán minden lány kedvence volt. Sokan olvashattátok Anne Shirley kalandjait, s L. M. Montgomery novelláskötete rögtön az ő karácsonyi ajándékáról szól. Bár még nem jutottam a végére, csak néhányat olvastam el, de mindegyik történetből a szeretet fontossága, az összetartozás lényege tűnik ki. Szeretettel, izgatottsággal adott ajándékok, önfeláldozás, és megannyi megható történet egy kötetben.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

L. M. Montgomery: Anne karácsonya

24_days_of_christmas_2016_montgomery_anne.jpgFülszöveg:
Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a Váratlan utazás című filmsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképzõ Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a méltán népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez.

moly.hu

Eredeti megjelenés éve: 1995
Eredeti cím: Christmas with Anne and Other Holiday Stories

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekként?

Book Tag Friday #21 - Karácsony

Sziasztok! Péntek van ismét, egy nappal karácsony előtt, s ezért megragadom az alkalmat, hogy mindenkinek Kellemes Ünnepeket Kívánjak előre is. Illetve szeretnék megosztani veletek egy újabb book taget, egy karácsonyi hangulatút, amelyet Vanilia nonstop könyves blogján találtam.

book_tag_friday_21.jpg

1. Van kedvenc téli olvasmányod?
Egyértelműen Charles Dickens Karácsonyi éneke, bár ez nem csak téli, hanem konkrétan karácsonyi kedvenc.

2. Keress egy könyvet kék borítóval

book_tag_friday_21_01.jpg

3. Keress egy könyvet, amit karácsonyi csillagként használnál a karácsonyfádon

24_days_of_christmas_2016_sabrina_jeffries_twas_the_night_after_christmas.jpg

Nehéz kérdés, mert eddig egyáltalán nem gondoltam arra, hogy a csúcsdísz egy könyv lenne :)

4. Válassz egy fiktív helyszínt, ami tökéletes lenne a karácsonyi vakációd helyszínéül!
A Harry Potter karácsonyi helyszínei jutottak eszembe, vagy a Narnia krónikái csodálatos világa. Ezen kívül a Manderley-házban (Daphne Du Maurier: A Manderley-ház asszonya) is el tudnák képzelni egy csodás karácsonyt (mondjuk nem az a fontos hol vagy, hanem hogy kivel).

5. Melyik könyves szereplőt vinnéd magaddal a karácsonyi vakációdra?
Ismételjem önmagam, és legyen Scrooge (persze miután eltöltött egy estét a szellemekkel)? :) Talán még Anne Shirley-t L. M. Montgomery történeteiből. És lehet furcsa, de ezen sem gondolkoztam még :)

6. Nevezz meg egy könyvet, ami az idei kívánságlistádon van!
Jelenleg nincs olyan kötet, ami idegondolnék, viszont jövőre (január-februárban) lehet hogy bővül a kívánságlistám.

7. Mi a kedvenc karácsonyi/téli italod, ételed, filmed?
A kedvenc italom ilyenkor a cappuccino, egy kis fahéjjal, vagy pedig a fahéjas-almás, szilvás tea *.*
Imádok ilyenkor bejglit enni, nyilván. Meg ritka alkalmak egyike, hogy brassói az egyik fogás a karácsonyi menüben.
Film: Ajaj... Reszkessetek betörők 1-2., Kelekótya karácsony, Télapú... itt megállok.

Címkék: tag, karácsony, book tag

24 Days of Christmas #23 - Hagyományos karácsony és más kalandok

Sziasztok! A mai karácsonyi könyvajánló nem kimondottan egy karácsonyi történetre koncentrál, bár van benne téli és ünnepi "jelenet". Pont ezért ide kívánkozik, illetve azért, mert bensőséges hangulatot teremt.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Fülszöveg:
Az RTL-Klub nagy sikerű sorozata az amerikai írónő önéletrajzi ihletésű A ház, ahol élünk könyvsorozata alapján készült. A sorozat első darabja, az Erdei kunyhó, az Ingalls-család – Édesapa, Édesanya, Laura, Mary és a kis Carrie életéről mesél, a wisconsini rengeteg erdőben.
Nem mese ez – hanem egy szerény, becsületes, nagy-nagy szeretetben élő család mindennapjainak szívet melengető krónikája: valamikor a múlt században játszódó igaz történet, melynek hangulatát Garth Williams bájos illusztrációi idézik fel.

moly.hu

Eredeti megjelenés éve: 1932
Eredeti cím: Little House in the Big Woods

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekkorotokban?

24 Days of Christmas #22 - Felfordulás Mikulásfalván

Ne tartsatok furának, kérlek, de én imádtam/imádom a Mikulás és a varázsdob című mesét. Nem tudom, ismeritek-e, de a lényeg, hogy Mikulásfalván egyszer csak különös, megmagyarázhatatlan események történnek, majd kiderül, hogy ezeket egy kobold okozza, aki szeretné megakadályozni, hogy Mikulás útjára induljon karácsony este. Gyerekként nagyon mókásnak tartottam, és az alakok megrajzolását is viszonylag egyedinek láttam. Ez mostanra sem változott. Könyv formában azonban csak a könyvesboltok polcain találkoztam vele eddig, de nem is tudom, mire várok. A következőkben nem egy, hanem három finn mesekönyvet ajánlok nektek.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Fülszöveg:
Mikuláshoz megérkeznek az utolsó karácsonyi kívánságlisták is – s köztük egy megsárgult papírra rajzolt különös ábra, Rascal aláírással. Ám sem Mikulás, sem a manói nem tudnak rájönni, mit ábrázol a kép, ezért Mikulás megbízza a manómestereket, hogy ki-ki a maga mestersége szerint készítsen ajándékot Rascalnak. Az ünnepi előkészületek már a végéhez közelednek, még sincs minden rendben Mikulásfalván – valaki folyton borsot tör a Mikulás orra alá. Ki lehet az? És mi a szándéka vele?

moly.hu

Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés ideje: 2007
Oldalak száma: 48
Eredeti cím: Joulupukki ja noitarumpu

Tovább

24 Days of Christmas #21 - Megelevenedő játékok

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

E. T. A. Hoffmann: Diótörő (Diótörő és Egérkirály)

Fülszöveg:
Karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan! Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

moly.hu / MEK

Eredeti megjelenés éve: 1816
Eredeti cím: Nussknacker und Mausekönig

Számomra:
A Diótörőt az Alice Csodaországban-hoz (Lewis Carroll) tudnám hasonlítani, bár számomra nem nyújtott akkora élvezetet az olvasása. A molyos értékelések alapján tisztában voltam vele, hogy megosztja az Olvasókat, de arra nem számítottam, hogy kevéssé köt majd le. Ha gyerekként olvastam volna, nem tudom, mi lett volna az eredmény, de ezt a könyvet kisgyerekeknek nem is ajánlanám. Túl elvont (és néhol morbid is). Igaz, számomra már Az arany virágcserép is bonyodalmakat okozott a középiskolában (ez volt az a kötelező, amit igazán nem szerettem). A Diótörőt viszont nagyon sajnálom, mert nem erre számítottam. Igazi karácsonyi hangulatot sem adott (számomra), pedig a könyvből készült meséket szerettem.
De hogy pozitívumot is említsek: a világ, amelyet Hoffmann megteremt, egy varázslatos világ, ahol a játékok életre kelnek. Erről pedig talán minden gyermek álmodik néha. Viszont ami gondot okozott, hogy kezdetben nem sikerült eldönteni, hogy Marika egy rendkívüli képzelettel megáldott gyerek vagy valóban megtörténnek vele azok a történések, amelyeket a felnőttek nem látnak. A történet végére kiderült.
Írhatnék róla külön értékelést is, de úgy érzem, muszáj itt leírnom, amit az olvasása keltett bennem. Negatívuma mellett és ellenére pozitívuma is van a történetnek, és mindenkire rábízom, hogy elolvassa-e, mert mások vagyunk, és valakinek tetszik, valakinek nem.

24_days_of_christmas_2016_hoffmann_nutcracker.jpg

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekként?

24 Days of Christmas #20 - Karácsonyi titok

Csupa gyerekkönyvet ajánlottam a napokban, és még nincs vége a sornak. A mai is egy ilyen; egy skandináv mese.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Sven Nordqvist: A kobold karácsnyi titka

24_days_of_christmas_2016_sven_nordqvist_kobold.jpgFülszöveg:
A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

moly.hu

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2007
Oldalak száma: 24
Eredeti megjelenés éve: 1986

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekkorotokban?