24 Days of Christmas #5 - Téli mesék

A mai napon egy különleges mesekönyvet hoztam, és nem kizárólag gyerekeknek. Gyerekkorom egyik kedvenc mesélőjének, Andersennek a történetei örök érvényűek, bár nem mentesek szomorúságtól.

24_days_of_christmas_2016_02.jpg

Hans Christian Andersen: Téli mesék

Fülszöveg:

"Szilveszter este, az év utolsó napja volt,
a kis városka utcáin hideg és sötétség honolt.
Az emberek bezárkóztak meleg otthonukba,
az ablakokon át látni lehetett a karácsonyfákon
csillogó gyertyákat, az utcákon sült liba illata terjengett.
A magasból hópelyhek hullottak alá."

A gyönyörűen illusztrált kötet Hans Christian Andersen három legszebb és legismertebb téli meséjét tartalmazza. A mesemondó történetei a gyermekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsolják, és meseszerű tájakra kalauzolják. Anasztaszja Arhipova kifejező, gondos részletességgel megfestett akvarellekkel illusztrálta a csodás meséket. Az orosz művésznő meleg színeivel tökéletesen adja vissza a gyönyörű történetek hangulatát. Az olvasó szinte érezni véli bőrén a jeges hópelyheket, orrában a fenyőfa tűlevelének csodás illatát...

Ezt a kötetet Andersen születésének 200. évfordulója alkalmából jelentettük meg.

moly.hu

Kiadó: Egmont
Kiadás éve: 2005
Oldalak száma: 80
Eredeti megjelenés éve: 2001
Eredeti cím: Erzählt Wintermärchen

24_days_of_christmas_2016_andersen_winter.jpgSzámomra:
A múlt héten olvastam el a könyvet (mert sosem késő mesét olvasni :)), bár A kis gyufaáruslány már gyerekkorom kedvence volt. E mellett még kettő történet kapott helyet a kötetben - A Hókirálynő és A fenyőfa. A három mese közül minimum kettő szomorú véget ér, bár ez nem jelent teljesen negatív befejezést. Andersen A kis gyufaáruslányban megrajzolja a kort, a szegény gyufaáruslány sanyarú sorsát, de mégis boldog mosollyal távozik. Emlékszem, gyerekkoromban azért megsirattam ezt a történetet. A Hókirálynőt és A fenyőfát nem olvastam, és hogy ha választanom kellene, melyik tetszett a legkevésbé, akkor az elsőre gondolnék. Nekem meséhez túl elvont volt, és nem tudom, hogy fogadtam volna gyerekként. Az, hogy az "elmúlás" megjelenik a mesékben, elsőre talán furcsa, de ez az élet rendje. Andersen komoly témákkal dolgozott, és nem leplezett semmit. Még A fenyőfa történetének is meg van a maga tanulsága.
Az illusztrációk nagyon szépek, főleg a fenyőfás történethez készítettek.

Ti olvastátok Andersen meséit gyerekkorotokban?