Könyvtártúra #2

A Könyvtártúra második részében - ahogy már sugalltam - ismét Budapest VII. kerületét céloztam meg. Ezúttal a Deák Ferenc Könyvtár (1074 Budapest, Rottenbiller u. 10.) volt a célállomás, amelyet én lazán csak "Rottenbiller utcai könyvtár" -nak szoktam hívni. Ez is Szabó Ervin tagkönyvtár. Lássunk egy kisebb áttekintést róla.

title49_library_tour.png

 

A helyszín és az épület

A könyvtár a Keleti pályaudvartól nem messze helyezkedik el, mondhatni forgalmas helyen. A Kertész utcai könyvtárhoz hasonlóan ez sem mostani épületében kezdte meg üzemelését. Az Almássy téren nyitott meg, majd később költöztették át a Rottenbiller utcába. Az épületen többször is dolgoztak már, s fel-felújították.

A könyvtárba belépve egy kis előtér fogad minket, ahol különböző - főleg kulturális - eseményekről olvashatunk. Ezután léphetünk be a könyvtár földszinti olvasótermébe, ahol nagy mennyiségű könyvből válogathatunk. Itt helyezkedik el a kölcsönző pult is, ahol igazán kedves könyvtárosok várják a látogatókat.

Nyitvatartási idő:

  • Hétfő (13 - 19)
  • Kedd (10 - 16)
  • Szerda (13 - 19)
  • Csütörtök (10 - 16)
  • Péntek (11 - 17)

A könyvtári dolgozók

A könyvtári személyzet néhány tagból áll. Régebben általában egy úrral és két vagy három hölggyel találkoztam. Azóta újabb "generáció" is érkezett, hogy bővítse a remek csapatot. Készségesek, mosolygósak, segítőkészek, főleg ha kisiskolások érkeznek. Ilyenkor sem esnek kétségbe; profi módon kezelik a zsibongó kis csapatot.

Olvasótermek

Az alsó szinten helyezkedik el a szórakoztató irodalom, a pulttal szemben. Hátrább haladva találhatjuk a szépirodalmat és egy kisebb részen a drámákat. Ha tovább megyünk, a gyerekrészlegre érkezünk, ami nem csak könyvekkel, hanem játékokkal is várja a kicsiket. Úgy láttam, a gyerekek imádják. Nem mindegyik könyvtárban van ilyen külön gyerekrészleg, ezért is különleges ez a könyvtár.

A gyerekrészlegen túl ismét a nagy olvasóteremnél találhatjuk magunkat, de azon a részén, ahol az orvostudományi vagy éppen a zenei könyveket találjuk meg. Ezt a részleget a bejárattól jobbra fordulva is megközelíthetjük, és itt vannak az olvasható és kölcsönözhető újságok, folyóiratok is.

A könyvtár emeletes (a lépcső a kölcsönző pult mellett vezet); felül találjuk a szakkönyvek zömét, úgy mint pszichológia, szociológia, politológia, jog, de itt vannak a nyelvkönyvek, szótárak vagy a helyben olvasható kötetek is. Az alsó szinten és az emeleten is több asztal, szék várja az olvasókat.

Könyvkínálat

A könyvkínálat széles; 2016-ra több mint 23 000 db könyvet gyűjtöttek össze. Sok a krimi és a romantikus olvasnivaló, de ami igazán lenyűgöző, az a nyelvkönyvek választéka (emelet). Többféle Oxford kötet, köztük Headway megtalálható és kölcsönözhető, de ezen kívül még számtalan kötet. A nyelvkönyveken kívül a történelmi témájú könyveket (földszint) tartom hasznosnak. Többször előfordult már, hogy egy bizonyos könyvet csak itt találtam meg.

Kották, DVD-k, térképek, hangoskönyvek, újdonságok, sikerkönyvek...

Alap és extra szolgáltatások

Alapszolgáltatás a csomagmegőrző, azaz szekrény rendelkezésre bocsátása, és a számítógép használat. Plusz szolgáltatásnak tekintem a kitűnő gyermekrészleget.

Végeredmény

A könyvtár forgalmas helyen foglal magának helyet, de ennek ellenére itt is megtalálhatóak azok a bizonyos csendes pillanatok, továbbá itt is meg lehet találni a kedvenc csendes sarkunkat, "kuckónkat" az olvasáshoz vagy tanuláshoz. Diákoknak például ez egy kitűnő hely, családoknak és időseknek szintúgy.

Ti jártatok már ebben a könyvtárban? Mit gondoltok róla? Legközelebbi állomás egy másik kerületbe vezet át minket, a 14-be!