Könyvtártúra #1

Az új rovat bevezetőjében említettem, hogy az első könyvtár, amelyről írni fogok, a Kertész utcai Szabó Ervin könyvtár (1073 Budapest, Kertész u. 15.) lesz. Bár mostanában nem látogattam el ide, elmondhatom, hogy az egyik kedvenc helyem, és ez főleg a csendességének köszönhető. Természetesen könyvkínálatuk is kielégítheti egy könyvmoly kívánságait..., de vegyük sorra a tényezőket.

library_tour01.png

 

A helyszín és az épület

A Kertész utca Budapest 7. kerületében található. Megközelíthetősége szerencsés, mivel arra jár a 4-es, 6-os villamos, a 74-es troli is, de a Blaha Lujza téri metrótól is hamar elérhető gyalogosan. A Kertész utca egy meglehetősen kicsi, talán félreeső utca, viszont az autós forgalma nagy. A könyvtár elhelyezkedése szerencsétlen abból a szempontból, hogy ez az utca nem a legtisztábbak egyike. Finoman fogalmazva... Tehát azt szeretném közölni, hogy - főleg nyáron - inkább nem veszek levegőt, amíg el nem érem a könyvtárat. Attól függ, az ember honnan közelíti meg, de nem kell sokat menni.

A könyvtár épülete korábban a 20-as szám alatt nyújtotta szolgáltatásait, azután átköltözött a szemközti oldalra, s így ma a 15-ös szám alatt várja az olvasni vágyókat. Régebbi épület az övé, de ez nem sokat változtat vonzó jelenségén, sőt. Személy szerint kedvelem a régi épületeket, és nem is hiszem, hogy ez lenne a legrégebbi könyvtárépület. A bejárat már tájékoztat minket a nyitva tartásról, s belépve egy "előszobába" jutunk. Innen jobb kéz felé találjuk az "információs pultot", ahol mindenféle regisztráció, kölcsönzés folyik, és bal kéz felé haladva egy lépcsőn túl juthatunk fel az emeletre.

Nyitvatartási idő:

  • Hétfő (14 - 19)
  • Kedd (10 - 16)
  • Szerda (14 - 19)
  • Csütörtök (12 - 16)
  • Péntek (14 - 18)

A könyvtári dolgozók

A Kertész utcai könyvtárban két állandó könyvtári dolgozó szokott segítséget nyújtani, akik véleményem szerint megfelelően ellátják munkájukat. Amikor egy olvasó tanácstalan, nem egyszer tudnak neki segíteni, akár a könyvtári adatbázis segítségével, akár a megfelelő könyv megkeresésével. Sőt, időről-időre egy-egy beszélgetés is kerekedik az olvasók és köztük.

Olvasótermek

A könyvtárban a földszinti részen van egy olvasóterem, a kölcsönző pulton túl. Itt lehet akár könyvet, akár újságot olvasni. Asztalok, székek, fotelek állnak rendelkezésünkre. Tény, hogy retro bútorok, de ez nem riaszthat el minket :) Az emeleti részen két teremben is kényelembe helyezhetjük magunkat: az egyik egy kisebb, rögtön a lépcső után, ahol a kötelező olvasmányokat, idegennyelvű könyveket, drámákat, kölcsönzésre nem alkalmas köteteket találhatjuk. A lépcsőtől tovább polcok sora várja a könyvmolyokat, és egy nagyobb terem, ahol szintén asztalokat, székeket és foteleket is elhelyeztek. Itt találhatjuk meg a szakkönyveket (pszichológia, szociológia, nyelv, utazás, történelem, irodalom, filmtörténet, művészet stb.)

Könyvkínálat

A könyvkínálat meglehetősen vegyes. Ez úgy értem például, hogy regényekből elég szép gyűjteményből válogathatunk, és ez rendszeresen bővül, viszont vannak olyan kategóriák, amiknél kisebb hiányt tapasztaltam. Ez nem biztos, hogy baj, csak ha éppen ezeket keresem, kevés a választási lehetőség. Ebbe a csoportba esnek az idegennyelvű könyvek, illetve a nyelvkönyvek. Ezeknél általában valamilyen kompromisszumos megoldást kellett keresnem, viszont a többivel eddig nem volt problémám. Szépirodalom, krimi, sci-fi, romantikus (alsó szint), nyelvkönyvek, szótárak, kötelező olvasmányok, drámák, utazási könyvek, szociológia, pszichológia, irodalomtörténet, történelem, gasztronómia stb. (emelet).

Alap és extra szolgáltatások

Alapszolgáltatásnak minősül természetesen a kölcsönzés (beiratkozást követően), amely nem csak könyvekre vonatkozik, hanem folyóiratokra, hangoskönyvekre, CD-re, térképekre egyaránt. Utóbbiakból kis példányszámmal rendelkeznek, de könyvekből, újságokból, hangoskönyvekről azért válogathatunk. Manapság már a számítógép-, illetve internethasználat is evidensnek számít, amely a Kertész utcai könyvtárban is elérhető (a különböző díjszabásokról itt tájékozódhattok, vagy helyben, a könyvtárban). A helyi rendszerben is kereshetünk, amennyiben magunk szeretnénk ezt megtenni. Az emeleti gépeknél tudjuk ezt kivitelezni, illetve itt böngészhetünk az interneten is, a könyvtárosok útbaigazítását követően. Extra vagy nem extra szolgáltatás, de megemlíteném, hogy felesleges csomagjainkat, kabátunkat szekrényekben őriztethetjük, illetve az előtérben elhelyezett prospektusokból értesülhetünk a helyi közösségi programokról, eseményekről.

Végeredmény

Elfogult vagyok a könyvtárral szemben, viszont próbáltam felhívni a figyelmet a jó és a kevésbé jó oldalára is. Egy könyvmolyt mindenképpen boldoggá tehet, egy szakkönyveket keresőt is. Ha nyelvet akarunk tanulni, először mindenképpen tájékozódjunk a kínálat felől, bár ezt azt hiszem amúgy is megtennénk. A könyvtár egyébként a helyi lakosokat (és bárkit), illetve a diákokat is várja. Szombaton sajnos zárva tart, de ez egy kisebb könyvtárnál azt hiszem nem is meglepő. Ezeken kívül azonban az intézmény egyik előnyének tartom a csendet. Az alapzajokat leszámítva nincs zsúfoltság; van, amikor többen jönnek, van, amikor kevesebben. Viszont az olvasni vágyó mindig találhat egy olyan "zugot", ahová elvonulhat olvasni, tanulni.