Karakteres péntek #9 - Izgalmas kalandok

Péntek és ismét 'Karakteres péntek'. A rovat előző részében két szeleburdi kislánnyal "ismerkedhettünk meg", s ezért arra gondoltam, most jöjjön két - hasonlóan szeleburdi - kisfiú. Mindkettejük kalandjait tavaly olvastam, és írtam róla itt a blogon is. Ha van kedved, ismételd át velem! :)

title47_karakteres.png

 

Tom Sawyer

tom_sawyer06.jpgMark Twain kitalált karaktere, aki az irodalom egyik leghuncutabb fiúcskája. Minden kalandban benne van, amit csak el lehet képzelni - legyen az horgászat, szellem- vagy boszorkányűzés, rabszolga-felszabadítás. Ehhez nagy bátorság is párosul. Ez nem csak a veszélyes kalandokhoz kell, hanem ahhoz is, hogy elviselje, amit a drága Polly nénitől kap.

Tom a Mississippi folyó melletti városkában, St. Petersburgban él. A tizenkét év körüli fiú nénikéjével, testvérével, Siddel és unokatestvérével, Mary-vel lakik együtt. Néger szolgájuk Jim, akivel Tom később nagy kalandba keveredik.Egyik legnagyobb "szerelme" Becky Thatcher. Két legjobb barátja jóban és rosszban Huckleberry Finn és Joe Harper. Ha valami kaland készül, ők is ott vannak Tom mellett, vagy legalábbis később kapcsolódnak bele.

Tom a munkát szereti elbliccelni, avagy más dolgozhat helyette. A szíve azért a helyén van, s mindig tudja, mikor a legfontosabb a helyes cselekedet. Némiképpen talán naiv is, hiszen nem ártó szándékkal cselekszik - csak előfordul, hogy rosszul sülnek el a dolgok, s szeleburdisága bajba keveri. Az iskolát is azért kerüli, mert haszontalannak tartja - mindenre meg van a válasza. Néha átlépi a határt is, de igyekszik jóvá tenni.

Első kalandja: Tom Sawyer kalandjai (1876)
Utolsó kalandja: Tom Sawyer mint detektív (1896)

Huckleberry Finn

huckleberry_finn05.jpgHuck Finnt szintén Mark Twain alkotta meg. Hasonló habitussal rendelkezik, mint Tom Sawyer, de ő valamivel szelídebb és talán meggondoltabb is. Néha Tom lelkiismereteként is felléphetne. Sokszor kérdőjelezi meg barátja gondolatait, ötleteit, de hagyja magát meggyőzni, és Tommal tart, akár a bajban is.

Huckleberry is St. Petersburgban él, de ő Tommal ellentétben egyedül, s gyakran csavarog, a szabadban tölti az éjszakát. Apja miatt némileg számkivetett életre kárhoztatott, hiszen a részeges férfit sokan elítélik. Szerencsére csak néha látogatja meg, de bárhogy is bánik vele az apja, Huck azért szereti. Tom az egyike azon keveseknek, akik nem ítélik el a fiút. Ketten bolondos és veszélyes kalandokba keverednek.

Első kalandja: Tom Sawyer kaalndjai (1876)
Utolsó kalandja: Huckleberry Finn kalandjai (1884)

Nektek ki a kedvenc irodalmi gyermekkarakteretek?