Az angol tehetség: Charles Dickens élete - 1. rész

charles_dickens_01.jpgCharles Dickens - többek között Twist Olivér, Ebenezer Scrooge, Copperfield Dávid - megalkotója a viktoriánus Anglia egyik legnagyszerűbb írója volt. A Karácsonyi ének után van szerencsém elolvasni más műveit is, és ennek apropójaként idekívánkozik élettörténete is.

Charles John Huffam Dickens 1812. február 7-én született Landportban, Portsea Islandben (Portsmouth). Édesapja John Dickens, édesanyja Elizabeth Barrow Dickens volt, akiknek nyolc gyermekük született, s Charles volt a második. John Dickens hivatalnokként dolgozott a haditengerészetnél. Charles keresztapjának Christopher Huffamot kérték fel, aki hírhedt úriember és cégvezető volt.

1815-ben John Dickenst Londonba hívták, így a család a Norfolk Street-re költözött, Fitzrovia kerületbe. Amikor Charles négy éves lett, ismét költöztek: a végcél Chatham volt, Kent, ahol a gyermek tizenegy éves koráig éltek.

A kis Charles sok időt töltött a szabadban, de szeretett olvasni is, például pikareszk regényeket Tobias Smollett-től, Henry Fieldingtől, vagy Daniel Defoe-tól. Kiváló memóriája megőrizte gyerekkori emlékeit, hogy azokat később felhasználhassa regényeiben.

Édesapja nemsokára magántanító lett, de 1822-ben visszahívták a haditengerészeti központba, a Somerset House-ba. A család Charles nélkül költözött Camden Town kerületbe (London). Kentet elhagyva már adósságokat halmoztak fel, így John Dickens kénytelen volt az adósok börtönébe (Southwark, London) vonulni 1824-ben. Felesége és legkisebb gyermekeik csatlakoztak hozzá. Charles, aki ekkor 12 éves volt, egy családi baráttal, Elizabeth Roylance-szel maradt. Később egy tetőtéri lakrészben élt egy Archibald Russell nevű férfival és családjával. Ők is mind-mind megihlették fantáziáját.

A vasárnapokat testvérével, Francesszel töltötte a Marshalsea közelében. A börtön színhelyét későbbi regényében (Kis Dorrit) felhasználta. Mindeközben Charles, hogy segítse családját, kénytelen volt otthagyni az iskolát, és napi tíz órát dolgozott a Warren Cipőpaszta Raktárában, közel a Charing Cross pályaudvarhoz. Heti hat shillinget kapott cipőpasztás dobozok felcímkézéséért. A megerőltető munkák és a mostoha körülmények mély nyomot hagytak Dickensben. Regényeiben felidézte ezeket az emlékeket, de esszéket is írt a társadalmi-gazdasági reformok szükségességéről, illetve a munkakörülmények megváltoztatásának fontosságáról. A raktár később a sokkal frekventáltabb, népszerű Chandos Street-re költözött.

Néhány hónappal John Dickens bebörtönzése után apai nagyanyja, Elizabeth Dickens elhunyt, és örökséget hagyott Johnra, aki így kiszabadulhatott az intézményből. Kifizette hitelezőit, és családjával elhagyta Marshalsea-t. Az anya kezdetben ellenezte, hogy Charles velük tartson, és otthagyja állását. Dickens fiatalkorában sokat foglalkozott a munkásosztály tagjainak szerencsétlen és kiszolgáltatott helyzetével.

Charles-t végül a 'Wellington House' Akadémiára küldték, ahol 1827 márciusáig maradt. Saját megítélése szerint nem volt jó iskola. Ezután egy ügyvédi irodában (Ellis and Blackmore) dolgozott mint gyakornok. Szabadidejében rengeteget járt színházba, és szabadúszó újságírónak állt.

charles_dickens_03.jpg1830-ban találkozott első szerelmével, Maria Beadnell-lel. A lány szülei azonban helytelenítették a kapcsolatot, és egy párizsi iskolába küldték.

1832-re Charles energikus fiatalemberré lett, aki tudta, mit akar: hírnevet. Beállt egy színtársulathoz, de sajnálatosan lemaradt egy meghallgatásról. Mielőtt újabb lehetősége lett volna, megtalálta tehetségét az írás területén. 1833-ban nyújtott be első történetét A Dinner at Popler Walk címmel a londoni Monthly Magazinnak. William Barrow, édesanyja testvére munkát ajánlott neki a The Mirror of Parliament-nél és dolgozott az Alsóházban (House of Commons) is. A Furnival's Inn-ben bérelt szobát, és mint politikai újságíró működött, és a The Morning Chronicle képviseletében utazgatott szerte az országban. Több álnéven is írt cikkeket.

1835 januárjában a The Morning Chronicle esti kiadással rukkolt elő, amelyet az újság zenekritikusa, George Hogarth szerkesztett. Megkérte Dickenst, dolgozzanak együtt. Charles innentől kezdve rendszeres látogatója lett fulhami házának. Érdekelte Hogarth barátsága hősével, Walter Scott-tal, és élvezte Hogarth három lányának társaságát.

Dickens gyorsan haladt felfelé szakmailag és társadalmilag. Több kortársával kötött barátságot. 1836 novemberében a Bentley's Miscellany szerkesztője lett, amely pozíciót három évig töltötte be. 1836-ban már egy ideje dolgozott az A Pickwick klub (The Pickwick Papers) című írásán, és belekezdett a Twist Olivérbe (Oliver Twist). Míg a Bentley-nél dolgozott, írt négy színdarabot. A Twist Olivér 1838-ban jelent meg, és az egyik legismertebb regénye lett. Ez volt az első viktoriánus történet gyermek főszereplővel.

Folytatás...

Képek forrása: wikipedia.org