Karakteres péntek #8

Hosszabb kihagyás után ismét 'Karakteres péntek', és most kilépünk kicsit a krimik világából, és - talán - szelídebb vizekre  evezünk. Gyerekkorunk kedvencei. Kihez egyik, kihez másik, kihez pedig mindegyik eljutott. Két copfos kislány lesz a mai rovat főszereplője, s mindketten rengeteg kalandba keveredtek már. Kalandozzunk velük mi is!

title39.png

 

Harisnyás Pippi

Astrid Lindgren hőse a bátor és mindig tettre kész Harisnyás Pippi, azaz a svéd Pippi Langstrump. Teljes nevén Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra.

pippi02.jpgPippi egy rendkívül energikus, szeplős, vörös copfos kislány. Harisnyája felemás. Édesapjával sokat vándoroltak a tengeren, de amikor egy viharban eltűnik, Pippinek egyedül kell boldogulnia. Szerencsére övé egy koffer aranypénz, amiből költekezhet, de meg is kell azt védenie. Beköltözik egy kis régi házikóba, a Villekulla-villába, amit még az édesapja vett. Bár néha magányos, sok-sok vidámsággal veti bele magát a kalandokba. Barátai azért akadnak: egy cerkófmajom, Nilsson úr, egy ló és a szomszéd gyerekek: Tomi és Annika. A szabályokat sokszor áthágja, és az iskolát minél inkább kerüli.

Harisnyás Pippi az írónő lányának kérésére született meg, és 1945 óta vonzza az olvasókat. A három kisgyermek - Pippi, Tomi és Annika sosem unatkozik. Pippi gyerekeket ment ki a tűzből, vásárba megy, móresre tanítja a rosszfiúkat, sőt még az apjával is találkozik. A kislány borzasztóan öntörvényű és szeleburdi, mégis szerethető figura.

Első kalandja: Harisnyás Pippi (1945)
Utolsó kalandja: Harisnyás Pippi a Déltengeren (1948) (ezeken kívül több képeskönyv is megjelent)

Laura Ingalls

laura_ingalls02.jpgKevesen vannak, akik ne emlékeznének legalább egy kicsit a copfos, vadóc kislányra, Laurára, aki Mary nővérénél belevalóbb, inkább fiús játékokat játszik, s minden kalandban benne van. Imádja édesapját, felnéz rá. Kedves társa a futkározásban a kutyája, Jack.

Az Ingalls család életét Winconsintól kísérhetjük nyomon. Bár kezdetben még csak anya, apa, Mary, Laura és Carrie szerepel, később a család is kibővül. A valós alapokon nyugvó (az írónő Laura Ingalls Wilder) történetekkel tanúi lehetünk az telepes család érzelmekkel teli mindennapjainak, amelyek hol csodálatosak, hol pedig küzdelmesek.laura_ingalls01.jpg

Laura Ingalls talán kevésbé kirobbanó egyéniség, mint Harisnyás Pippi, szelídebb teremtés, de vele is sokat lehet nevetni. Sokszor pórul jár, mert a feje után megy, de szíve a végén sosem hagyja cserben.

Első kalandja: Kicsi ház a nagy erdőben / Erdei kunyhó (1932)
Utolsó kalandja: West from Home (posztumusz,1974)

Számomra ennyi elegendő is volt, és kedvet kaptam A farm, ahol élünk kötetetek majdani újraolvasására. Harisnyás Pippivel személy szerint még "nem találkoztam", de talán Tom Sawyerhöz tudnám hasonlítani. Nektek melyik kislány a szimpatikusabb? Mindkét történetből készül film, sorozat, sőt Laura Ingalls még japán animefiguraként is "megelevenedett".