Betiltott könyvek

A tavalyi év végén az egyik napilapban - a Metropolban - olvastam egy cikket, amely röviden arról szólt, hogy az egyik philadelphiai iskolában nem tanítják a diákoknak a Huckleberry Finnt, mert sokszor előfordul benne a "néger" ("nigger") szó. Nemrég olvastam Mark Twain már klasszikusnak számító művét, és felháborodtam a hírtől. Egyik rokonom szólt a cikkről, és először úgy tolmácsolta, betiltják a Huckleberry Finnt. Persze erről szó sincs, viszont én akkor sem értem az egészet. Megfosztják a diákokat attól, hogy tanuljanak eme regényről. Máshonnan, például könyvtárban ugyanúgy beszerezhetik a kötetet, és esetleg a szülő elmagyarázza nekik, amit az iskolában nem tesznek meg. Jó esetben. Ellenben a gyermek nem ismeri meg Huck Finnt, sem Tom Sawyert és kalandjaikat. Erről jut eszemben: a Tom Sawyer is hasonló sorsra jut?

Készítettek ugyan egy új változatot a Huckleberry Finnből, amelyben finomabban fogalmaznak, de számomra ez a cikk még a Fahrenheit 451 történetét is felidézte. Könyvégetés, ilyesmi. Remélem nem ilyen jövőnk lesz. Értem az alapgondolatot, és elítélem a rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, viszont a kiváló amerikai író regénye már 1884 óta jelenik meg különböző kiadásokban. Elárasztotta a világot. Attól, hogy kiveszik az iskolai anyagból, még nem változik semmi. Sőt, Mark Twain az igazat írta, legalábbis részben igazat. Élete néhány valós eseményét, emlékét szőtte bele történeteibe, s úgy írta le az akkori világot, ahogy az volt, és ahogy azt ő látta.

Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finn-ből … Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.

Ernest Hemingway

Egyébként az 1880-as és az 1900-as években egy-két könyvtár valóban tiltólistára helyezte a regényt. E cikk miatt támadt az az ötletem, hogy írjak egy keveset a betiltott könyvekről, mert hogy sok olyan regény van, amelyet - különböző okok miatt - betiltottak egy-egy országban. Íme egy kis ízelítő, érdekességként:

betiltott05.jpg

Lewis Carroll Alice Csodaországban című regényét Kínában tiltották be. A kissé elrugaszkodott történet azért nem nyert el a tetszésüket, mert emberi tulajdonságokkal ruházza fel az állatokat. Emlékezzünk: beszélnek, ruhát hordanak, sőt még teáznak is.

betiltott01.jpgBret Easton Ellis Amerikai pszichója kimeríti az élethű leírás fogalmát. Ezért is, és a nők elleni erőszak ábrázolása miatt nehezítették többen is megjelentetést. Ausztrália Queensland nevű államában részlegesen be is tiltották, mármint ahol hozzáférhető, ott csak 18 év fölöttiek kaparinthatják meg. Ezzel azt hiszem egyet is érthetünk: nem hiányzik, hogy ezt a regényt gyerekek olvassák.

A Lady Chatterley szeretőjeDavid Herbert Lawrence regénye Amerikában és Nagy-Britanniában lett mostoha. Amikor megjelent (1928) elkobozták, mivel annyira obszcénnek találták. Szépen cenzúrának vetették alá, de később szabad utat kapott.

Hasonló okok miatt tiltották be Vladimir Nabokov regényét, a Lolitát több országban, például Franciaországban vagy Argentínában. Ugyanígy William S. Burroughs Meztelen ebédjét Bostonban a '60-as években.

George Orwell: 1984. Amerikában betiltották, mert pont az ellenkezőjeként ítélték meg, ami: kommunistapárti írásnak vélték. Ellenben a Szovjetúnióban sem örvendett túlzott népszerűségnek.

betiltott03.jpgHarper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényét hasonló okok miatt tiltották be, mint a Huckleberry Finnt, a Tamás bátya kunyhóját vagy az Elfújta a szél című könyvet.

John Steinbeck: Egerek és emberek. Néhány Mississippi állambeli iskolában tiltották be 2003-ban, mivel az iskolabizottság szerint rossz hatással van a gyerekekre, s istenkáromló. Steinbeck regényeit azóta egyre többen olvassák, sőt általánosságban véve kötelező olvasmányok is.

J. D. Salinger regénye, a Zabhegyező az a könyv, amelyet talán leginkább szeretnek cenzúrázni. Egy iskolának nem tetszett, hogy bekerült a kötelezők közé, többen kritizálták nyelvezete miatt, sőt egyszerűen azzal vádolták, hogy ártalmas a tinédzserek számára. Számomra az egyik kedvenc könyv lett, amióta olvastam, és ezen mit sem változtat az, hogy Mark David Chapman, John Lennon gyilkosa is olvasta (sőt ezzel magyarázta tettét).

betiltott04.jpgJack London: A vadon szava. Az ok: túlzott erőszak ábrázolása, vagyis ártalmas... Gyermekkorom egyik kedves olvasmánya, és nem az erőszakossága maradt meg az emlékeimben.

A Száll a kakukk fészkére (Ken Kesey) szintén hasonló okért került tiltólistára. Meg még pornográf is.

J.K. Rowling Harry Potter-sorozata azért váltott ki néhány ország vallásos közösségében ellenszenvet, mert szerintük népszerűsíti a boszorkányságot... Azért szerencsére még népszerű maradt.

További regények, amelyeket valamilyen okból betiltottak egyszer:
Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Anne Frank: Anne Frank naplója (tovább az Index cikkére)
Émile Zola: Nana
Franz Kafka: Az átváltozás
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Végül nem állítom azt, hogy mindegyik regénnyel elnéző lennék, de a magam részéről csak nagyon kevés regényt tiltanék be (és még azokban sem vagyok bizonyos). Imádok olvasni, és nem hiszem, hogy ártó hatással lett volna rám A vadon szava vagy akármelyik regény. Nem a könyv a hibás az emberek tetteiért.

Ti mit gondoltok erről? Ismertek még olyan regényeket, amelyeket valaha betiltottak?