Katie Fforde: Karácsonyi lakoma és más történetek

cover33_a_christmas_feast01.jpgA Karácsonyi Ének mellett idén más karácsonyi témájú könyvekre is jutott időm, s az egyik pont az egyik kedvenc írónőm tollából való, aki romantikus és humoros történeteket ír. A Száz boldog esküvőmet, a Tökéletes ajánlatot, és a Recept a szerelemhez című regényt mind-mind örömmel olvastam. A Karácsonyi lakoma és más történetek is hasonló stílusban íródott, csak ezúttal apróbb "történet-falatkákat" kaptunk az angol írónőtől.

Katie Fforde bevezető szavai után az Olvasó 12 hosszabb-rövidebb történettel találkozhat, amelyek többségében jelen van a karácsony is. Szeretnék leginkább ezekről mondani "pár szót"; ezek is tetszettek a legjobban. A következő címekkel találkozhatunk:

Pezsgő és falatkák
Karácsonyi bevásárlás
Fedezékbe!
Délutáni szerelem
Te vagy az Igazi
Előétel
A beépített szakács
Főétel
Skóciából szerelemmel
Sajttál
Vidéki karácsony
Desszert
Karácsonyi lakoma
Kávé és csokoládés trüffel-golyók
Rozé és makaron
Egy házasság ünnepe
Reggeli Mr. Gillyflowerrel
Mintakarácsony

A könyv hat fejezetre lett bontva, amelyek közrefogják a történeteket, s frappáns módon ünnepi étkezések menetéhez lett igazítva. Az első és második fejezet az aperitif és az előétel. Az írónő mindjárt egy karácsonyi történettel indított (Karácsonyi bevásárlás), amely egy ünnepi bevásárlás bonyodalmaival kezdődik, és egy szerencsés véletlen - vagy sorsszerű - találkozással folytatódik, amiből természetesen bármi lehetséges. A legtöbb írás az Olvasó képzeletére bízza a két főszereplő további sorsát, nem tudunk meg semmit arról, lesz-e esküvő, lesznek-e gyerekeik. És ez jól is van így. Katie Fforde kis történetei ettől olyan romantikusak. A kezdeti lángolást mutatják meg, az első látásra szerelmet. Ha nem is tudjuk, hogy van-e ilyen, egy időre higgyük el. Amit pedig egy regényben ki lehet bontani, azt egy novellában nem.

[...] a Karácsonyi lakoma lényege, hogy apró ajándékokkal van tele – történetekkel, melyek pont olyan hosszúak, hogy a végükre érj, míg a mézeskalács kisül, vagy a kád megtelik forró vízzel.

Katie Fforde

A következő történet (Fedezékbe!) hasonló, bár viccesebb. A Délutáni szerelemben főzés és szerelem együtt van jelent, a Te vagy az igazi pedig egy humoros félreértésből indul. A beépített szakácsban a főhősnő, Emily álcát visel: újságíróként szakácssegédnek áll. Kiderül azonban, a főzésben tehetségesebb, és jobban is élvezi. Új hivatás felé fordul és még a szerelmet is megtalálja.

cover33_a_christmas_feast02.jpgA Skóciából szerelemmel című történet volt a kedvencem. Karácsony és szilveszter között játszódik. Daisy PR-osként dolgozik egy könyvkiadónál, de valamit elszúrt, amit helyre akar hozni. Szeretné, hogy elismerjék a munkáját, mert szereti amit csinál. Terve, hogy meggyőzze az egyik írójukat, Rory McAllent, dedikáljon néhány könyvet. Sőt nem ártana, ha több könyvre is leszerződtetné a goromba híréről ismert írót. Egy hóvihar tesz róla, hogy Daisy-nek Skóciában kelljen maradnia Rory McAllennel. Daisy mindent megtesz, hogy ne hozza ki a sodrából a férfit: főz neki, sőt még a kutyája ellésében is segít. De mindezt nem csak a munkája miatt teszi...

A történet hagyományos: egy nő és egy férfi találkozik, s egy ideig együtt kénytelenek lakni, pedig még jóformán idegenek. A Katie Fforde-tól megszokott humor, a sok hó, és a kutya mamának való közös segítség teszi ellenállhatatlanná a történetet. Kutyabarátoknak kötelező! *.*

A Vidéki karácsony kevésbé nyerte el a tetszésemet. Hagyományos angol karácsonyt mutat be, pudinggal, karácsonyi zoknikkal, mégis úgy éreztem, hogy szétesett a sztori (bár okozhatott zavart a fordítás is). Ettől függetlenül a vége ennek is egy szép ígéret. (Hasonló érzésem volt a rövid Rosé és makaronnal.) A címadó novella, a Karácsonyi lakoma a másik kedvencem lett. Imogen egy szimpatikus fiatal nő, zenetanár, aki nagy álmokkal telve költözi egy városkába: egy zenekarban szeretne fuvolázni. Karácsony előtt nem sokkal ismerkedik meg szomszédjával, az idős, és mogorva hírben álló Miss Wentworth-el. Úgy alakul, hogy vele tölti a karácsonyt, hiszen úgy is mindketten egyedül lennének. Imogen főzné az ünnepi vacsorát, csakhogy az utolsó pillanatban összeválogatott, illetve kapott hozzávalókból kell dolgoznia. Végül beállít Miss Wentworth unokaöccse, aki szintén velük karácsonyozik. Az este izgalmasnak ígérkezik, és persze a férfi további kiléte is...

A Karácsonyi lakoma szereplői életszerűek, bár a történet lényege megint egy véletlen (?) találkozás. Lehet, hogy kicsi rá az esély, de ilyesmi akár a valóságban is megtörténhet. És persze a mogorváról kiderül, hogy nem is olyan mogorva. A készülődés, a jól sikerült ünnepi vacsora és a karácsonyi zenék (amit persze nem hallhatunk) teszik bájossá, s teremt hangulatot.

Az Egy házasság ünnepe szép történet, amely arról okít, hogy nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, és hogy jól meg kell gondolni, mielőtt válásra adnánk a fejünket. A pároknak mindig meg kell beszélni a problémákat. A Reggeli Mr. Gillyflowerrel főszereplője az önzetlen Hannah, aki imádja a kerteket, és szeretné egy számára még ismeretlen idős hölgy kertjét felvirágoztatni, s ebben titkos segítőtársa is akad...

A záró novella, a Mintakarácsony utolsóként lehangoló hatást keltett, bár a vége új remény, az újrakezdés látszatát nyújtja. Hasonlít az Egy házasság ünnepére, de ez a házasság sokkal rosszabb képet mutat. Valószínűleg Olvasókét egyet lehet érteni a főhősnő érzéseivel, hiszen senki nem akar egy rossz házasságban élni.

Alapjában véve elégedett vagyok a könyvvel. Katie Fforde történetei többségében egy kisvárosban, faluban játszódnak, vidéken, hiszen ő is valahol vidéki lány maradt. Valószínűleg az állatokat is szereti; ez meg is látszik a Skóciából szerelemmel című novellában. Eddig csak regényt olvastam az írónőtől, ezért szokatlan volt, hogy egy-egy sztori hirtelen megszakadt. Nem mindegyik történet lopta be magát egyaránt a szívembe, de karácsonyi hangulatot hozott, főleg a sütés-főzés terén.

Szerintem: vicces, bájos, hangulatos

Ahogy én olvastam:
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
Oldalak száma: 350
Fordította: Molnár Júlia Dóra
Eredeti cím: A Christmas Feast and other stories
Eredeti, első kiadás: 2014

Ti mit gondoltok Katie Fforde könyveiről?