Karakteres péntek #7

Megint egy újabb pénteki nap, és vele a Karakteres péntek. Ezúttal ismét két férfiút mutatok be, akik közül az egyik Agatha Christie írónőhöz kapcsolódik, a másik pedig maga az Angyal.

title24.png

 

Harley Quin

mr_quin01.jpgMr. Quin Agatha Christie hőse. Az írónő meglehetősen vonzódott az olasz commedia del'arte figuráihoz, s így Harlequin-hez is. Önéletrajzában úgy nyilatkozott róla, hogy ő lett a kedvence kitalált szereplője.

Megalkotott alakja hasonlít "ősére": egy bohóc, arcán szomorkás, keserédes mosollyal. Inkább szemlélődő alkat, bár nagyon barátságos, szeret kapcsolatot teremteni a körülötte lévő emberekkel, mint Christie legtöbb karaktere.

Külsőre magas, szép kiállású férfi, sötét hajjal. Mindig is titokzatos, és szinte természetfeletti ösztönnel vezeti a nyomozásokban állandó partnerét, Mr. Satterthwaite-t. A két férfi szinte teljes ellentéte egymásnak, éppen ezért kiegészítik egymást. Az udvarias, kedves Harley Quin Agatha Christie egyik legkreatívabb elgondolása marad.

mr_quin02.jpg

Stewart Rome a The Passing of Mr. Quinn (1928) című némafilmben

Első esete: Találkozás Mr. Quinnel (1924)
Utolsó esete: -

Simon Templar

simon_templar01.jpgMr. Templar szintén angol, Leslie Charteris kitalált alakja. 1928 és '63 között tűnt fel többször könyvekben, és a továbbiakban is, más szerzők tollából. Bátor, kalandvágyó és elhivatott figura.

Ismét egy Robin Hood szerű alak, félig bűnöző. Humoros fiatalember, kedélyes, kék szemű, egy Angyal mosolyával. Több álnevet is visel. Templar katona. Célja a korrupt politikusok, háborús uszítók megfékezése. A gyilkosságot annyiban tartja helyesnek, ha egy gonosz embert ölnek meg, hogy másokat, ártatatlanokat megmentsenek. A főhős emellett amatőr költő és dalszerző.

Nyomozásai során sok partnere akadt, de egyik visszatérő Patricia Holm, a barátnője. Sokszor flörtöl más nőkkel, de a szíve hű marad Patriciához. Szintén visszatérő karakter Claud Eustace Teal, a Scotland Yard felügyelője, aki rács mögé akarja juttatni Templart, de néha kénytelenek együtt dolgozni.

Simon Templar képes volt beszivárogni a rádióba és a televízióba is. Sokan megformálták már a képernyőn, egyik legemlékezetesebb Roger Moore (a képen).

Első esete: Meet the Tiger (1928)
Utolsó esete:The Saint in the Sun (1963), Vendetta for the Saint (1964)

Ti olvastatok ezen karakterekről? Mi a véleményetek róluk?