Karakteres péntek #6 - A szingli és a tolvaj

A 'Karakteres péntek' ezúttal két fiatal, bátor és - mondhatjuk - igazán belevaló főszereplőt mutat be nektek. Vagyis lehet, hogy már nem kell őket bemutatni, sokan ismeritek őket: egyikük - a hölgy - fejvadász, általában szingli, a másik pedig egy "rendes" tolvaj és önjelölt nyomozó.

title18.png

Stephanie Plum

stephanie_plum02.jpgA fiatal női karaktert Janet Evanovich találta ki, s egy egész sorozatot szentelt neki (A szingli fejvadász). Tehát, ahogy a cím is mutatja, Stephanie az első könyvben fejvadász lesz, elég érdekes módon. Egy filmben Katherine Heigl (a képen) játszotta.

Miss Plum majdnem harminc éves, a súlyával elégedetlen nő, aki elvált, pasija nincs, állásából kirúgták, úgyhogy az sincs. Sőt már ott tart, hogy a kocsiját is lefoglalják. Ekkor jelentkezik unokatestvére, Vincent Plum óvadékbehajtó irodájánál egy állásra, s hip-hop: fejvadász lesz belőle. Egyik megbízatása, hogy meg kell keresnie a szökésben lévő Joe Morellit (rendőr volt, de gyilkossággal vádolják). A férfi nem ismeretlen a számára, hiszen gyerekként és fiatal, serdülő lányként is volt szerencséjük - vagy szerencsétlenségük - találkozni...

Stephanie Plum jó humorú, bátor, kitartó nő, Nancy Drew és Piszkos Harry keverékének mondható. Kissé ugyan habókos, és kezdetben sok nehézségbe ütközik az új pályán, de megállja a helyét. Ráadásul a kubai Ranger névre hallgató tanult fejvadász kioktatja és tanácsokkal látja el Stephenie-t.

Haja barna, göndör, a szeme kék. New Jersey-ben született, s a diploma után feleségül ment egy Dickie Orr nevű férfihoz, akitől később elvált: rajtakapta őt egy rivális nőszeméllyel. Édesanyja néha az idegeire megy azzal, hogy folyton újabb férjet akar neki találni. Egyedül él, csak egy hörcsöggel, Rex-szel osztja meg lakását. Barátnői: Lula, Connie és Mary Lou. Lula, kezdetben prostituáltként dolgozik, de Stephanie segít neki bejutni Vincent mellé. Connie Vincent ügynökségének recepciósa. Mary Lou Stephanie lejobb barátnője. A lány családja elég nagy, például ott van Mazur nagyi, aki szintén habókos egy kicsit, de nem lehet vele szórakozni, és nővére, Valerie.

Első esete: A szingli fejvadász 1. / Egy fejvadász / Egy - megérett a megy (1994)
Utolsó esete: még nincs (a legújabb Tricky Twenty-two címmel fog kijönni 2015 novemberében)

Bernie Rhodenbarr

bernie_rhodenbarr.jpgBernie Lawrence Block főszereplője. Ő egy New York-i "úri" betörő: "munkája" során nem tör össze semmit, próbál mindent a helyén hagyni. Zárakat tud a legkönnyebben feltörni. Fiatal korában börtönbe került, de azóta nagyon vigyáz, hogy ne kelljen visszamennie. Bernie számára a tolvajlás izgalmat nyújt, nélküle talán nem is tudná, mihez kezdjen. Szabadidejében egy antikváriumot vezet (Barnegat Books Greenwich Village-ben).

Bernie előzetesen mindig megtervezi az adott rablást. Hogy hogyan jut be, kik tartózkodnak a közelben, merre menekülhet, ha arra van szükség. Néha azonban valami váratlan is történik, például egy holttesttel talál a lakásban. A Betörő a szekrényben című második regényben is ki kell derítenie, ki volt a tettes, hogy tisztázza magát. Az eset pedig első látásra rutinmunkának tűnik, ahogy az összes többi is.

Ray Kirschmann Bernie "ellenfele". Civil ruhás nyomozó, aki ugyan sokszor szemet huny Bernie tolvajlásai felett, de a gyilkosságnál meghúzza a határt. Főhősünknek ügyvédje is van, Wally Hemphill személyében.

Bernie barátjától, Carolyntól kapott egy macskát, akit Raffles-nek nevezett el. Carolyn néha bűntársa is Bernie-nek. Komoly kapcsolata nincs, alkalmanként ismerkedik lányokkal. Kedveli a skót whiskey-t, bár rablások előtt nem iszik alkoholt, ez szabály. Egyébként barátságos, okos és megbízható fiatalember, aki Robin Hood módjára csak a gazdagokhoz tör be.

Első esete: A betörő, aki parókát viselt (1977)
Utolsó esete: The Burglar Who Counted the Spoons (2013)

Olvastatok Stephanie Plum és Bernie Rhodenbarr történeteket? Kedvelitek őket?