Karakteres péntek #5 - Középpontban a franciák

A 'Karakteres péntek' újabb bejegyzésében ezúttal három francia illetőségű úriembert, bűnesetek nyomozóit mutatok be. Egyikük hivatalos foglalkozása újságíró, a másik a rendőrség tagja. A harmadik pedig rablóból lesz pandúr.

title08.png

 

Rouletabille

rouletabille01.jpgJoseph 'Rouletabille' Josephin (magyarul Josephin 'Rouletabille' József) a francia író és újságíró Gaston Leroux karaktere. Tehát valahol saját életéből merített, amikor a tudósító szerepét adta alakjának. Összesen 7 (plusz 2 Noré Bruneltől) történetben játszik főszerepet. Az első regényben, A sárga szoba titkában a bezárt szoba rejtélyére talál megoldást. A fekete ruhás hölgy illatában személyes emlékek nyomasztják.

Hősünk 18 éves körüli fiatalember, bűnügyi újságíró.Jóképűnek mondható, feje kerek, mint egy billiárdgolyó. Innen kapta becenevét is, amely magyar fordításban körülbelül annyit tesz: "Gurítsd a golyód!" Arca sokszor kipirult, általában vidám természet. Amikor komoly, az végtelen komolyságot jelent.

Rouletabille intelligens, logikus gondolkodású. Az újságírásból idejekorán sikerül megélnie. A bezárt szoba rejtélyének kibogozása pedig az első számú riporterré teszi. Szerelmes lesz a gyönyörű Ivana Vilitchkov-ba, akit feleségül is vesz. Hatodik kalandjában meggyilkolják a nőt, és ezzel őt vádolják. A bátor újságíró azonban ismét nyomozásba kezd, hogy ezúttal saját magát tisztázza.

Sokan megformálták a filmvásznon Rouletabille (az itt látható képen Philippe Ogouz látható). Érdekesség, hogy az 1932-es Rouletabille Aviateur (Rouletabille - Roland Toutain) c. filmnek készült magyar változata is, Repülő arany címmel.

Első esete: A sárga szoba titka (1907)
Utolsó esete: Rouletabille chez les Bohémiens (Rouletabille and the Gypsies; 1922)

Jules Maigret

maigret01.jpgGeorges Simenon főhőse, Jules Amedée Francois Maigret a francia rendőrség nyomozója. Hetvenöt regény és huszonnyolc novella szereplője.

A főfelügyelő öltözete hivatalos, civil nyomozóhoz illő. Általában kalapot is visel. Keze ügyében mindig ott a pipája, gyakran meggyújtatlanul. Okos, nyugodt 50 és 60 év körüli nős férfi, aki rendkívüli megértéssel kezeli az eseteket. Zseniális szimattal rendelkezik, és mindig megtalálja a megoldást. A bűnesetek pedig mindig az "útjába esnek".

Maigret felügyelőt is sokan játszották már, például Jean Gabin Franciaországban, Rupert Davies (a képen) az angol sorozatban, vagy Gino Cervi Olaszországban, de még japán színész is.

Első esete: Maigret és a furcsa idegen (1931)
Utolsó esete: Maigret et Monsieur Charles (Maigret and Monsieur Charles; 1972)

Arséne Lupin

lupin01.jpgLupin a francia író, Maurice Leblanc karaktere. (a Boileau és Narcejac páros írt később Lupin történeteket). Az úriember tolvaj és önjelölt nyomozó is egyben, sőt az álcázás mestere. 19 regény és 36 novella szereplője. A történetekben nem ritkán kerül szembe fantasztikus elemekkel.

Külsejét tekintve vékony testalkatú, de szokatlanul erős. Valódi neve Raoul d'Andrésy, és egész korán a bűn útjára lépett a titokzatos Cagliostro grófnőnek "köszönhetően". Kettős énje, az arisztokrata és a tolvaj teszi őt különlegessé.

Arséne Lupin kifogástalanul elegáns férfi, aki tolvaj léte ellenére sokszor segít másokon. Nem rosszindulatú, viszont szélhámos, és kedvenc szórakozása túljárni a rendőrök eszén. Az őt üldöző Ganimard nyomozó sokszor csak pisloghat utána. Mindenképpen hazafi. A nőket szereti elcsábítani, de tiszteli is őket. Eszes fiatalember, jó humorú, aki soha nem riad vissza egy kis kalandtól, főleg ha abban szerepe van egy csillogó tárgynak is. Mesteri elméjét pedig még a "Sherlock Holmes-nak" megfeleltetett (Herlock Sholmes, vagy Holmlock Shears) karakterek ellen is beveti. Saját erkölcsi normák szerint él, kicsit Robin Hood, kicsit Sherlock, és ki tudja, mi még?

Első esete: L'Arrestation d'Arséne Lupin (The Arrest of Arséne Lupin; 1905)
Utolsó esete: Les Milliards d'Arséne Lupin (The Billions of Arséne Lupin; 1939)

Nektek ki a legszimpatikusabb a három francia úriember közül?