Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

"Kevés író tudta olyan épen megőrizni magában a gyermekkorát, mint Mark Twain, s annyi humorban feloldani iránta érzett nosztalgiáját, hogy a szereplőkkel egykorú, tizenéves olvasó épp akkora élvezetet talál benne, mint a felnőtt, ha újra belemerül. A Tom Sawyer talán mégis elsősorban gyerekkönyv. A nyolc évvel később, 1884-ben megjelent Huckleberry Finn kalandjai az egész amerikai irodalom egyik alapkönyve. A csavargás, az örök úton levés, a menekülés a polgári konvenciók elől megannyi későbbi regény – és film – témája. Huck nem olvasmányainak bűvöletében él, mint Tom, nem kalandvágy, hanem elemi szabadságösztön hajtja – ezért lesz társává, majd barátjává a szökött rabszolgának, Jimnek, akivel együtt sodródnak a nagy folyón, a Mississippin, az író hajdani matrózéveinek színhelyén, s közben feltárul előttük az amerikai Dél panoptikuma.
Fontos része a könyv varázsának a nyelv: a különféle beszédmódok, dialektusok hallatlan elevensége. Bartos Tibor győzi erővel, szókinccsel és leleménnyel – az ő új fordításában Mark Twain hősei végre a maguk sajátos nyelvén és észjárásával szólalnak meg magyarul."

cover18_tom_sawyer.jpgTegnap kora este befejeztem mostani olvasmányom egyik felét, a Tom Sawyer kalandjait. Habár egy könyvben olvasom őket, szeretném most megosztani tapasztalataimat erről a regényről.

A főhős Tom Sawyer. Egy egyszerű kisfiú, akit a nénikéje, Polly nevel. Szülei nincsenek, csak testvére, Sid, akivel folyton civakodnak. Tom huncut, kis bajkeverő, bár ő soha semmi rosszat nem akar. Csak az iskolát és a szabályokat szeretné kerülni. Kedvenc szórakozása a horgászás, az ejtőzés, de bármilyen játékra inkább kapható, mint egy iskolában töltött percre. A szíve viszont a helyén van, és ettől olyan szerethető figura. Ha valami az eszébe jut, azt megvalósítja, amikor pedig valaki komoly bajba kerül, igyekszik segíteni. Országos cimborája, Huckleberry Finn is ilyen. Ő a város kitaszítottja. Nincs családja, elhagyatott pajtákban tér nyugovóra, de nem kötik szabályok. Tom néha irigyli ezért, és talán ettől is értik meg olyan jól egymást. Azt leszámítva, hogy Tom szereti Polly nénit, és nem hagyná el, még akkor sem, ha elhamarkodottan az ellenkezőjét állítja.

"Tomnak meg kellett állapítani, hogy mégsem olyan keserves ez a világ, amilyennek délelőtt látta. Bár nem tudta maga sem, az emberi természet nagy törvényét fedezte fel - hogy tudniillik valamelyik dolog kívánatossága azon fordul, mennyire bajos hozzájutni. ha régi és nevezetes bölcselő lett volna, mint e könyv írója, megérti azt is, hogy munka az, amit muszáj elvégezni, játék pedig, amit nem muszáj."

tom_sawyer02.jpgA két baráton kívül sok kisfiú és kislány feltűnik a történetben, és vesz részt a kalandokban. Például Joe Harper, Tom másik barátja, vagy a kis Becky Thatcher, Tom választottja. Mindannyian élethű szereplők. Tom és Becky egymásra találása oly egyszerű, és perlekedéseik oly mulatságosak, viszont ismerősek is: talán mi is így találkoztunk első "szerelmünkkel". Apró ajándékokat adtunk egymásnak, fogtuk egymás kezét, együtt játszottunk, és talán megbeszéltük, hogy össze fogunk házasodni. Varázslatos pillanatok! :)

A regényben rengeteg kalandban lehet részünk Tommal. Tanúja lehetünk, ahogy a fiú értékesebbnél értékesebb "kincseit" cserélgeti a barátaival, megtudhatjuk, milyen jó is döglött patkányt lóbálni, vagy különböző praktikákat ismerhetünk meg a gyógyításról. Tom és Huck kiokít minket a boszorkányokról, kísértetekről, és játszhatunk velük kalózosdit. Részt vehetünk szavalóversenyen, vagy éppen egy gyászistentiszteleten, ahol a gyászoltak is megjelennek.

"Tom viszont szabad ember lett ismét, s ez is megért valamit. Ihatott, káromkodhatott volna kedvére, azonban meglepetten tapasztalta, hogy a kedve elpárolgott. Ami tilos, kedves, ami szabad, redves, állapította meg."

A könyv kalandjait mind imádtam, egyik éppen vicces volt, másik szomorú, harmadik pedig izgalommal teli. A regény vége is megelégedéssel szolgált, hiszen a jutalmak kiosztásra kerültek, még ha a rossznak rossz lett is a jussa. Az egyik kedvencem az, amikor Tom és Huck egy gyilkosság tanúja lesz. Nem azért, mert szeretek krimit olvasni, hanem mert eszbe jut, ez Mark Twain életéből ellesett pillanat lehet. Ahol ő élt gyerekként, befészkelte magát az erőszak. Vidám hely volt, de mégis, ahogy a történetbeli St. Petersburgban, elég néhány bosszús lelkű ember, és kész a katasztrófa. Mark Twain állítólag maga is látott gyilkosságot, így nem véletlen, hogy a gyerekek is belekeveredtek egy ilyen kalandba. Bajuk viszont nem esik, sőt: a végén helyesen cselekednek, és bár tartanak a bosszútól, bátor fickók. Még a Mississippi sem állhatja útjukat!

"Hanem Tomból mekkora hős lett! Nem ugrált váltott lábbal az úton, nem is csoszogott, csak lépdelt peckesen, mint olyan kalózhoz illett, akin a világ szeme rajta."

tom_sawyer05.jpg

Film, mese, de még anime-sorozat is készült a gyerekek kalandjaiból

Egyrészt sajnálom, hogy nem gyerekkoromban olvastam a könyvet, de csak azért, mert akkor kimaradtam ebből. Viszont szerintem még felnőtt korban sem késő elolvasni egy olyan történetet, amely visszavisz a gyerekkor örömeibe. És lenyűgöző, hogy mennyire megtalálták a módját abban az időben a szórakozásnak, az idő múlatásának. Olykor-olykor unatkoztak, de mindig kitaláltak valami újat. Horgászbot, vagy néhány golyó elég volt nekik a boldogsághoz. Sőt, az is megesett, hogy egy gyerek maga volt a gőzhajó. A mai korban, ahol már számítógépes játékokat játszanak a tizenévesek is, különös elképzelés lenne. Viszont én örömmel utaztam az időben. A másik, ami nagyon tetszett, az a gőzhajók leírása. Érzékelteti az író vonzódását ezekhez a szerkezetekhez, és magához a folyóhoz is. Amikor pedig olvastam a regényt, olykor A farm, ahol élünk sorozat jutott eszembe (persze ennek is könyv az alapja). Más korban játszódik, de az Ingallas gyerekek és barátaik is sok kalandba keverednek. Olvassunk ifjúsági regényeket, hogy meglássuk, hogy rajcsúroztak a régiek!

tom_sawyer06.jpg

Szerintem: vicces, olvasmányos, kalandos

Ahogy én olvastam:
Kiadó: Európa Könyvkiadó (Európa Klasszikus Regények)
Kiadás éve: 1994
Oldalak száma: 216 (Tom Sawyer kalandjai)
Fordította: Bartos Tibor
Eredeti cím: The Adventures of Tom Sawyer/The Adventures of Huckleberry Finn
Eredeti, első kiadás: 1876

Nektek hogy tetszett a regény? Ki a szimpatikusabb, ki a bátrabb? Tom vagy Huck?