Karakteres péntek #4 - Egy hölgy és egy úr

A péntekeket megosztva bitorolja a 'Karakteres péntek' és a 'Book Tag Friday'. Úgy gondoltam, legyen valami más is pénteken, ne mindig könyves tag, ezért ezeken a napokon olykor karakterekről, fő- és esetleg mellékszereplőről fogok írni ebben a rovatban.

title20.png

A mai napra egy nőt és egy férfit választottam, akiket bemutatok.És tekintettel arra, hogy a hölgyeké az elsőbbség, a hölgy hajlott korára, és arra, hogy a férfi egy úriember, maga elé engedi a kisasszonyt.

Miss Marple

Teljes nevén Miss Jane Marple, akit Agatha Christie alkotott meg. A kicsi St. Mary Mead nevű faluban éli szerény életét barátai, néha rokonai között. Nyugalmát azonban rendre gyilkossági ügyek zavarják meg, amelyek felkeltik érdeklődését. Gyakran vesz igénybe segítséget, ám emberismerete és elméje sosem hagyja cserben.

miss_marple01.png

Sokan játszották a filmvásznon Miss Marple-t, de Christie szerint is Joan Hickson volt a legemlékezetesebb.

Általánosságban elmondható, hogy túl van a 70. életévén. Olykor-olykor térdfájás, vagy kisebb gondok gyötrik. Christie alakját nagyban mintázhatta anyai nagyanyjáról. Őszhajú, átlagos idős hölgy. Férjhez azonban sosem ment. Természete nyugodt, sokszor tudálékosnak, túlzottan kíváncsinak tűnik. A gyilkossági ügyekben nem ismer tréfát, és a gonoszságot Poirot-hoz hasonlóan elítéli. Barátai és rokonai bármikor segítséget kérhetnek tőle, számíthatnak rá.

Első esete: A Kedd Esti Klub (novella; 1927), Gyilkosság a paplakban (regény; 1930)
Utolsó esete: Szunnyadó gyilkosság (1976)

Perry Mason

Mr. Mason ügyvéd, Erle Stanley Gardner karaktere. A nevet az író attól a cégtől kölcsönözte, amely kiadta gyerekkora egyik kedvenc magazinját. 40 év körüli lehet, hátteréről viszont nem sokat tudni. Los Angelesben él és dolgozik.

Mason jórészt bűnügyekkel foglalkozik. Klienseiért hatalmas erőbedobással száll harcba, és alapos nyomozást végez. Időről-időre több segítője is akad, például a magánnyomozó, Paul Drake, de vele van állandó partnere, Della Street, aki több mint egy titkárnő. Az ügyvéd romantikus érzésekkel viseltet iránta. Felesége tehát nincs, sokszor magányos.

perry_mason03.jpg

Warren William mint Perry Mason

Miss Marple-hoz hasonlóan ő is nyugodt természetű, képes hideg fejjel gondolkodni, és logikusan. Emellett sokszor elképesztő ötletei támadnak a legbonyolultabbnak látszó esetek megoldásához is. A tárgyalóteremben általában Hamilton Burger, a Los Angeles-i kerületi ügyész az ellenfele.

Első esete: Bársonyos karmok (1933)
Utolsó esete: The Case of the Postponed Murder (1973)
Ti mit gondoltok az idős hölgyről? És az ügyvédúrról? Olvastatok Perry Mason történetet?