Karakteres péntek #3 - Két stramm fiú

A Karakteres péntek harmadik részében ismét a férfiaké a terep (bocs, lányok). Ezúttal két olyan erős, stramm legényt mutatok be, akik olyan regényekben szerepeltek, mint a Hosszú álom, A magas ablak, vagy a A máltai sólyom. A kemény krimik főszereplői. Egyikük sorozatban harcolt a banditák, rossz arcú férfiak ellen, olykor egy-egy szerelmi légyottba keveredve. Mindketten a műfaj új hajtásának köszönhetők, de egyikük sem lebecsülendőbb a másiknál. És mind a ketten szinte összenőttek Humphrey Bogarttal.

Philip Marlowe

marlowe01.jpgAz első férfiút, a kaliforniai Raymond Chandler alkotta meg. A Hosszú álomban kezdte ténykedését, mint magándetektív. 'Carmady' vagy 'John Dalmas' néven feltűnt korábbi történetekben. Kezdetben mindig úgy tűnik, hogy egy ártatlan ügyről van szó - valakit meg kell keresnie például -, de sokszor kerül szembe gyilkosokkal. Nem ijed meg azonban, kitartóan "végigjátssza a játékot".

30 és 40 év körüli, magas férfi. Mielőtt magánzóvá vált, dolgozott egy biztosító társaságnak és a kerületi ügyésznek. Engedetlenség miatt azonban elbocsájtották. Volt kollégája és barátja, Bernie Ohls néha segítséget nyújt neki. Saját irodát tart fenn, de titkárnőre nem tart igényt. Általában válási ügyeket nem vállal.

Marlowe szellemes figura, aki nem veti meg az italt (whiskey vagy konyak) és persze a nőket. Nem hagyja azonban, hogy elcsavarják a fejét, képes hideg fejjel gondolkodni. Kedveli a kávét, feketén vagy tejszínnel. Dohányzik is, szereti a sakkot (magányos játékos) és a költészetet. Néha kénytelen fizikai erőt is alkalmazni, hogy elhárítsa a bajokat, de közben szemlélődő típus. Sokat filozofál. Erkölcsileg feddhetetlen.

Első esete: Hosszú álom (1939)
Utolsó esete: The Pencil (Philip Marlowe's Last Case; 1959)

Sam Spade

spade01.gifŐt Dashiell Hammett találta ki. Ő az a vakmerő férfi, aki megtalálja a máltai sólymot. Mondhatnánk, kisebb karriert futott be, mint sorstársa, Marlowe (A máltai sólymon kívül csak néhány rövid történetben olvashatjuk nevét).

Szemlélődő típus ő is, rendíthetetlen eltökéltség él benne az igazság felderítésére. Ravasz, kemény ember, aki tud vigyázni magára, bármilyen helyzetből kivágja magát. A valódi Spade eltér egy kicsit Humphrey Bogarttól. Hammett karaktere szőke, jó felépítésű, inkább pajkos, mint gúnyos fiatalember.

Spade is saját irodát működtet, de kortársával ellentétben ő titkárnőt is igényel, a hűséges és odaadó Effie Perrine személyében. A nők az ő életében is fel-feltűnnek, de igazából magányos farkas. Ahogy a nők, az ital sem hiányozhat.

Ha az ember társát megölik, elvárják tőle, hogy tegyen valamit. Akármi is a véleménye róla, ez nem változtat a helyzeten. A társa volt, tehát cselekednie kell. [...]

Első esete: A máltai sólyom (1930)
Utolsó esete: They Can Only Hang You Once (novella; 1932)

A választás talán nehéz, de Ti melyiküket kedvelitek jobban?