Karakteres péntek #2

Mivel a péntekeket megosztva bitorolja a 'Karakteres péntek' és a 'Book Tag Friday', úgy gondoltam, most legyen az előbbi. Az első ilyen rovatban, két úriembert mutattam be, akiket magánnyomozónak alkottak meg kitalálóik. Ezúttal viszont kompenzálok, és két hölgyet prezentálok. Karakterük nagyon hasonlít egymáshoz, csak foglalkozásuk eltérő. A két, csúnya szóval munkamániás főhősnő Alexandra Cooper és Temperance Brennan.

title18.png

Alexandra Cooper

alexandra_cooper01.jpgEzt a karaktert Linda Fairstein írónőnek köszönhetjük, aki korábban ügyésznőként tevékenykedett. Könyvei zömének főszereplőjét, Alexet is ebbe a környezetbe helyezte, ugyanis manhatten-i helyettes kerületi ügyész, a Speciális Áldozatok Osztályán. Szexuális jellegű bűntényekben, családon belüli erőszak eseteiben 'nyomoz', erőszaktevőket ítéltet el. Okos nő, a munkájának él. Bár talpraesett, azért akadnak segítői, támogatói, például főnöke, Paul Battaglia, a laza életvédelmis nyomozó, Mike Chapman, és az ügyészségi nyomozó, Mercer Wallace. Legjobb barátnője a főiskolai szobatársnője, Nina Baum.

Az Olvasóval való első találkozásakor talán valahol 30 és 40 év között lehet. Szőke hajú. Mike Chapman gyakran nevezi őt "szöszi"-nek. Emellett szólítják Coopnak is. Nőként megállja a helyét a jogi szakmában, bár néha akad összetűzése férfi kollégáival.

Amikor jut ideje kikapcsolódásra, akkor ellátogat Martha's Vineyard-i házába. Egyedül, vagy éppen egy kedvesével, például egy újságíróval, akivel egyik ügye kapcsán ismerkedett meg.

Linda Fairstein egyik könyvéből készült egy TV-film (nálunk nem mutatták be), és ebben Dana Delany alakítja Alexandra Coopert.

Első esete: Végveszélyben (1996)
Utolsó esete: még nincs (a legújabb Devil's Bridge címmel jön ki Amerikában 2015 augusztusában)

Temperance Brennan

Kathy Reichs karaktere, és itt szögezném le, hogy nem teljesen azonos a sorozatbeli Brennannel, Bonesszal (Dr. Csont). Mindketten törvényszéki antropológusok, de kor szempontjából talán a regénybeli karakter idősebb. Túl van egy váláson, és van egy egyetemista lánya, Katy. Sokszor nem értenek egyet, ahogy unokaöccsével, Kittel sem, aki folyton valami bajba keveri magát.

temperance_brennan01.jpg

Emily Deschanel a Dr. Csont c. sorozatból

A regénybeli dr. Brennan személyisége is más. Sokkal nyitottabb, bár ő is a munkájának él. Magánélete szinte a nullával egyenlő. Van egy macskája, Birdie, és vonzódik egyik kollégájához, Andrew Ryan nyomozó hadnagyhoz (a vonzódás kölcsönös). Ő az egyik segítője, illetve ott van még - mogorvasága ellenére - Luc Claudel nyomozó.

Becenevén Tempe kilábalt az alkoholizmusból, és a munkába vette az energiáját. A sorozattal ellentétben Québecben, Montrealban él. Legjobb barátnője Gabby.

Első esete: A holtak beszélnek/Csont és vér (1997)
Utolsó esete: még nincs (a legújabb Speaking in Bones címmel jelenik meg Amerikában 2015 júliusában)

Számomra mindkét karakter kedves, mert mindkettő erős, magabiztos, független nő, akik imádják a munkájukat, és jól is végzik. Példaképek lehetnek. Kathy Reichs is antropológusként dolgozott, úgyhogy mindkét írónő tudja, miről 'beszél'. Ezért is szeretem a regényeiket. Viszont azt sajnálom, hogy Linda Fairstein könyvei nem lettek annyira népszerűek hazánkban, mint a másik írónőé. Valószínűleg a sorozatnak köszönhető. Fairsteinnek elvileg csak négy könyve jelent meg magyarul, pedig sokkal több Alexandra Cooper történetet készített.

Nektek mi a véleményetek a karakterekről? A kedvenc női nyomozókarakteretek köztük van, vagy inkább más az?