Kezdet és vég #1 - A Manderley-ház asszonya

Új rovatot indítok a mai napon, Kezdet és vég címmel. Ma elméletileg nem lett volna új bejegyzés, csak holnap, de hirtelen támadt az ötletem, hogy alkalomadtán bemutathatnám a kedvenc kezdő és befejező mondataimat, bekezdéseimet egy-egy könyvből. Természetesen Ti is megoszthatjátok a kedvenceiteket a hozzászólásokban.

title_kezdet_veg_1.png

A első könyv, ami ebben a rovatban helyet kap, az A Manderley-ház asszonya, Daphne du Maurier-től. Már kétszer olvastam el, és imádom ezt a regényt. Igaz, hogy hosszú leírásokat tartalmaz, de újraolvasáskor már nem zavart annyira. Szép tájleírások, feszült történet, de ami igazán megkapó, az a regény kezdő bekezdése. Így szól:

Az éjszaka álmomban megint Manderleyben jártam. Mintha újra ott álltam volna a vasrácsos kapunál, amely a felhajtóhoz vezet. Sokáig álltam ott, nem tudtam bemenni, mert a kapu be volt zárva, és még a láncot is keresztbe akasztották a rács előtt. Álmomban a kapust hívtam, de nem jött. És mikor jobban benéztem a rozsdás rácson keresztól, láttam, hogy a kapusfülke üres.

Ez a néhány mondat már akkora feszültséget tartalmaz. Az elbeszélő, akit még nem ismerünk, álmában Manderleyben járt. Valószínűleg jól ismeri, álmodik róla, valószínűleg meghatározza az életét. Nem tudjuk, hol van Manderley, de a későbbiekben egyre jobban kirajzolódik előttünk. Szeretem ezt a pár mondatot, és tudom ajánlani a könyvből készült 1940-es filmet is (Alfred Hitchcock rendezésében).

A regény záró bekezdése a következő:

Előttünk a manderleyi országút. Fejünk fölött a koromfekete égbolt, amely a látóhatár szélén már nem volt fekete. Bíborvörös volt, mintha vérrel öntözték volna meg. És pernyét csapott az arcunkba a sós tengeri szél...

A zárómondatok már némi könnyebbséget mutat, a jövő ígéretét rejti, de lehet, hogy csak azért gondolom így, mert már tudom, mi minden történt Manderleyben. De valami ég, pernye keletkezett, és az, hogy a szereplők egyre messzebb kerülnek onnan, az valamit jelez. Szabadulást valami veszélyestől. Bár azért a regényben több minden veszélyesebbnek tűnik elsőre, mint amilyen...

manderley02.jpg

Ti olvastátok A Manderley-ház asszonyát? Hogy tetszett a kezdet és a vég?