Anna's Books

2017.jan.01.
Írta: Anna Ann Szólj hozzá!

B.U.É.K.

new_year_2017.jpg

Címkék: ünnep, buék

24 Days of Christmas #24 - Anne karácsonya

Az utolsó, idén decemberben ajánlott könyv következik, egy novellás kötet, amelynek egyik főszereplője talán minden lány kedvence volt. Sokan olvashattátok Anne Shirley kalandjait, s L. M. Montgomery novelláskötete rögtön az ő karácsonyi ajándékáról szól. Bár még nem jutottam a végére, csak néhányat olvastam el, de mindegyik történetből a szeretet fontossága, az összetartozás lényege tűnik ki. Szeretettel, izgatottsággal adott ajándékok, önfeláldozás, és megannyi megható történet egy kötetben.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

L. M. Montgomery: Anne karácsonya

24_days_of_christmas_2016_montgomery_anne.jpgFülszöveg:
Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a Váratlan utazás című filmsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképzõ Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a méltán népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez.

moly.hu

Eredeti megjelenés éve: 1995
Eredeti cím: Christmas with Anne and Other Holiday Stories

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekként?

Book Tag Friday #21 - Karácsony

Sziasztok! Péntek van ismét, egy nappal karácsony előtt, s ezért megragadom az alkalmat, hogy mindenkinek Kellemes Ünnepeket Kívánjak előre is. Illetve szeretnék megosztani veletek egy újabb book taget, egy karácsonyi hangulatút, amelyet Vanilia nonstop könyves blogján találtam.

book_tag_friday_21.jpg

1. Van kedvenc téli olvasmányod?
Egyértelműen Charles Dickens Karácsonyi éneke, bár ez nem csak téli, hanem konkrétan karácsonyi kedvenc.

2. Keress egy könyvet kék borítóval

book_tag_friday_21_01.jpg

3. Keress egy könyvet, amit karácsonyi csillagként használnál a karácsonyfádon

24_days_of_christmas_2016_sabrina_jeffries_twas_the_night_after_christmas.jpg

Nehéz kérdés, mert eddig egyáltalán nem gondoltam arra, hogy a csúcsdísz egy könyv lenne :)

4. Válassz egy fiktív helyszínt, ami tökéletes lenne a karácsonyi vakációd helyszínéül!
A Harry Potter karácsonyi helyszínei jutottak eszembe, vagy a Narnia krónikái csodálatos világa. Ezen kívül a Manderley-házban (Daphne Du Maurier: A Manderley-ház asszonya) is el tudnák képzelni egy csodás karácsonyt (mondjuk nem az a fontos hol vagy, hanem hogy kivel).

5. Melyik könyves szereplőt vinnéd magaddal a karácsonyi vakációdra?
Ismételjem önmagam, és legyen Scrooge (persze miután eltöltött egy estét a szellemekkel)? :) Talán még Anne Shirley-t L. M. Montgomery történeteiből. És lehet furcsa, de ezen sem gondolkoztam még :)

6. Nevezz meg egy könyvet, ami az idei kívánságlistádon van!
Jelenleg nincs olyan kötet, ami idegondolnék, viszont jövőre (január-februárban) lehet hogy bővül a kívánságlistám.

7. Mi a kedvenc karácsonyi/téli italod, ételed, filmed?
A kedvenc italom ilyenkor a cappuccino, egy kis fahéjjal, vagy pedig a fahéjas-almás, szilvás tea *.*
Imádok ilyenkor bejglit enni, nyilván. Meg ritka alkalmak egyike, hogy brassói az egyik fogás a karácsonyi menüben.
Film: Ajaj... Reszkessetek betörők 1-2., Kelekótya karácsony, Télapú... itt megállok.

Címkék: tag, karácsony, book tag

24 Days of Christmas #23 - Hagyományos karácsony és más kalandok

Sziasztok! A mai karácsonyi könyvajánló nem kimondottan egy karácsonyi történetre koncentrál, bár van benne téli és ünnepi "jelenet". Pont ezért ide kívánkozik, illetve azért, mert bensőséges hangulatot teremt.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Fülszöveg:
Az RTL-Klub nagy sikerű sorozata az amerikai írónő önéletrajzi ihletésű A ház, ahol élünk könyvsorozata alapján készült. A sorozat első darabja, az Erdei kunyhó, az Ingalls-család – Édesapa, Édesanya, Laura, Mary és a kis Carrie életéről mesél, a wisconsini rengeteg erdőben.
Nem mese ez – hanem egy szerény, becsületes, nagy-nagy szeretetben élő család mindennapjainak szívet melengető krónikája: valamikor a múlt században játszódó igaz történet, melynek hangulatát Garth Williams bájos illusztrációi idézik fel.

moly.hu

Eredeti megjelenés éve: 1932
Eredeti cím: Little House in the Big Woods

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekkorotokban?

24 Days of Christmas #22 - Felfordulás Mikulásfalván

Ne tartsatok furának, kérlek, de én imádtam/imádom a Mikulás és a varázsdob című mesét. Nem tudom, ismeritek-e, de a lényeg, hogy Mikulásfalván egyszer csak különös, megmagyarázhatatlan események történnek, majd kiderül, hogy ezeket egy kobold okozza, aki szeretné megakadályozni, hogy Mikulás útjára induljon karácsony este. Gyerekként nagyon mókásnak tartottam, és az alakok megrajzolását is viszonylag egyedinek láttam. Ez mostanra sem változott. Könyv formában azonban csak a könyvesboltok polcain találkoztam vele eddig, de nem is tudom, mire várok. A következőkben nem egy, hanem három finn mesekönyvet ajánlok nektek.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Fülszöveg:
Mikuláshoz megérkeznek az utolsó karácsonyi kívánságlisták is – s köztük egy megsárgult papírra rajzolt különös ábra, Rascal aláírással. Ám sem Mikulás, sem a manói nem tudnak rájönni, mit ábrázol a kép, ezért Mikulás megbízza a manómestereket, hogy ki-ki a maga mestersége szerint készítsen ajándékot Rascalnak. Az ünnepi előkészületek már a végéhez közelednek, még sincs minden rendben Mikulásfalván – valaki folyton borsot tör a Mikulás orra alá. Ki lehet az? És mi a szándéka vele?

moly.hu

Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés ideje: 2007
Oldalak száma: 48
Eredeti cím: Joulupukki ja noitarumpu

Tovább

24 Days of Christmas #21 - Megelevenedő játékok

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

E. T. A. Hoffmann: Diótörő (Diótörő és Egérkirály)

Fülszöveg:
Karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan! Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

moly.hu / MEK

Eredeti megjelenés éve: 1816
Eredeti cím: Nussknacker und Mausekönig

Számomra:
A Diótörőt az Alice Csodaországban-hoz (Lewis Carroll) tudnám hasonlítani, bár számomra nem nyújtott akkora élvezetet az olvasása. A molyos értékelések alapján tisztában voltam vele, hogy megosztja az Olvasókat, de arra nem számítottam, hogy kevéssé köt majd le. Ha gyerekként olvastam volna, nem tudom, mi lett volna az eredmény, de ezt a könyvet kisgyerekeknek nem is ajánlanám. Túl elvont (és néhol morbid is). Igaz, számomra már Az arany virágcserép is bonyodalmakat okozott a középiskolában (ez volt az a kötelező, amit igazán nem szerettem). A Diótörőt viszont nagyon sajnálom, mert nem erre számítottam. Igazi karácsonyi hangulatot sem adott (számomra), pedig a könyvből készült meséket szerettem.
De hogy pozitívumot is említsek: a világ, amelyet Hoffmann megteremt, egy varázslatos világ, ahol a játékok életre kelnek. Erről pedig talán minden gyermek álmodik néha. Viszont ami gondot okozott, hogy kezdetben nem sikerült eldönteni, hogy Marika egy rendkívüli képzelettel megáldott gyerek vagy valóban megtörténnek vele azok a történések, amelyeket a felnőttek nem látnak. A történet végére kiderült.
Írhatnék róla külön értékelést is, de úgy érzem, muszáj itt leírnom, amit az olvasása keltett bennem. Negatívuma mellett és ellenére pozitívuma is van a történetnek, és mindenkire rábízom, hogy elolvassa-e, mert mások vagyunk, és valakinek tetszik, valakinek nem.

24_days_of_christmas_2016_hoffmann_nutcracker.jpg

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekként?

24 Days of Christmas #20 - Karácsonyi titok

Csupa gyerekkönyvet ajánlottam a napokban, és még nincs vége a sornak. A mai is egy ilyen; egy skandináv mese.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Sven Nordqvist: A kobold karácsnyi titka

24_days_of_christmas_2016_sven_nordqvist_kobold.jpgFülszöveg:
A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

moly.hu

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2007
Oldalak száma: 24
Eredeti megjelenés éve: 1986

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekkorotokban?

24 Days of Christmas #19 - Karácsony az erdőben

A mai karácsonyi történet abszolút a kicsiknek szól, s főszereplője gyermekek kedvence, a kisvakond.

24_days_of_christmas_2016_04.jpg

Zdenek Miler: A vakond és a karácsony

Fülszöveg:
Mikor volt utoljára karácsony az erdőben? Tavaly biztosan elmaradt. És tavaly előtt is. Úgy látszik, éppen itt az ideje, hogy a vakond karácsonyi ünnepséget rendezzen az állatoknak! Sok-sok ajándékra lesz szüksége, és találnia kell egy szép karácsonyfát. Térül-fordul a vakond, és már hozza is a gyönyörű fenyőt. Feldíszíti, de nem sokáig örülhet neki, mert a szemtelen varjú a csőrébe kapja, és elrepül vele. A vakondnak nincs ideje szomorkodni: sürgősen keresnie kell egy másik fát! Mert ha nincs fenyő, idén is elmarad a karácsony.

moly.hu

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2009
Oldalak száma: 36

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekként?

24 Days of Christmas #18 - Egész évben karácsony

24_days_of_christmas_2016_03.jpg

Joanne Harris: Egész évben karácsony

Fülszöveg:
Joanne ​​Harris legfrissebb kötete történetek eklektikus keveréke, melyeket inkább a világhírű írónő fortélyos, szellemes előadásmódja, mint egy központi téma kapcsol össze. Harris legújabb könyvében régi-kedves helyszínek és szereplők bukkannak fel, de persze újak is, akik különös frissességet kölcsönöznek a kötetnek. Ilyen Ngok, A folyó dala gyermek narrátora, aki minden fiúnál merészebben úszik le a Kongó folyó zúgóin, hogy bizonyítsa, helye van a csapatban, és az Erdei nimfa hősnője, aki halálos szenvedéllyel szeret egy fát. A Süti megrázó érzékletességgel megrajzolt nőalakja elhiteti magával, hogy olyan gyermeket hord a szíve alatt, aki „cukorból és fűszerből és minden finomból” van, a Szeretnél-e újra kapcsolódni? főszereplője egy anya, aki hisz benne, hogy halott fia a Twitteren kísért.
Ez a gonoszkodóan élénk képzelőerővel elővarázsolt, nyugtalanító és ármányos eseményeket elmesélő gyűjtemény Joanne Harris kivételes írásművészetét mutatja be. Érzékletes, csintalan, hol végtelenül mulatságos, hol keserű mandulához hasonlóan fanyar ez a kötet, ami a hétköznapit a váratlannal, a fantázia vad szárnyalását a keserédes valósággal elegyíti.

moly.hu

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2013
Oldalak száma: 348
Eredeti megjelenés éve: 2012
Eredeti cím: A Cat, a Hat and a Piece of String

Szerintem:
Őszintén szólva eddig nem rajongtam Joanne Harris írásaiért. Láttam a Csokoládét, s megpróbáltam elolvasni, de annak idején félretettem. Ezért félve olvastam bele az Egész évben karácsony című novellakötetbe, főleg mivel a fülszöveg óva int, szokatlan történetek gyűjteménye. Eddig három novellát választottam ki, amelyek kifejezetten karácsonyiak, s azt kell, hogy mondjam, tetszettek. A választásom a címadó novellára (Egész évben karácsony), A karácsony kísérteteire és a Sütire esett. Az első kettő még össze is kapcsolódik (ugyanaz a főszereplője). Ezek az Elmaradt karácsonyt (John Grisham) idézték, illetve a Kiskarácsony mindenáron című filmet. A Süti pedig szokatlansága ellenére a kedvencem lett. Elképzelhető, hogy ez az ízelítő elegendő arra, hogy átgondoljam a viszonyomat Joanne Harris könyveihez. :)

24_days_of_christmas_2016_joanne_harris_a_cat_a_hat_and_a_piece_of_string.jpg

Mi a Ti kedvenc karácsonyi könyvetek, vagy mi volt az gyerekkorotokban?