Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

2015. november 13-án terrortámadás-sorozat rázta meg Párizst. Az egyik a Bataclan nevű szórakozóhelynél (klub) történt, ahol többek között Hélène Muyal-Leiris is életét vesztette. Sokan gyászolták, köztük férje, Antoine, aki másfél éves gyermekükkel maradt hátra.

antoine_leiris_book.jpg

Életük egy csapásra megváltozott, egyetlen este alatt. Antoine a kezdeti sokkot követően nyilván átesett a gyász lassú folyamatán, nem ragadt azonban le a haragnál. Inkább "papírra vetette" érzéseit, s megszületett a az elhíresült levél a merénylőkhöz. A Csak azért sem gyűlöllek titeket ennek bővített kiadása.

Ketten vagyunk, a fiam meg én, de erősebbek vagyunk, mint a világ összes hadserege. Egyébként meg nincs is már több időm a számotokra, megyek Melvilhez, ébredezik a délutáni alvásból. Alig tizenhét hónapos, most meguzsonnázik, mint minden nap, aztán megyünk játszani, és ez a kisfiú egész életében csak azért is boldog és szabad lesz. Mert nem, ő sem fog gyűlölni titeket.

A rövid kötet rendkívül érzelmes, szomorú. A rövid-hosszú mondatok váltakozása mintha gondolatok, megfigyelések áradata lenne. A terrortámadást követő napokban Antoine teszi amit tennie kell, főleg Melvilért. Számomra az tűnt ki leginkább a könyvből, hogy ő ad igazi erőt az apának folytatni az életet Hélène nélkül. Antoine végtelen szerelmét tárja az Olvasó elé. Hélène volt a fény az életükben, de azért a dolgok mennek tovább. Menniük kell, ha nem akarnak haragban élni. Erről szól ez a kötet, hogy hogyan lehet nem gyűlölni, s van, ami fontosabb annál, hogy egy erőszakos tettre hasonló választ adjunk.

Hiányozni fog valaki a képről, csak mi ketten leszünk rajta, bár látszólag betöltjük az egészet. De azért ő is ott lesz, láthatatlanul. A mi szemünkből lehet majd kiolvasni a jelenlétét [...] Sose térünk már vissza korábbi életünkbe. De nem őellenük építünk fel egy másik életet. A saját életünkben fogunk továbbhaladni.

moly.hu

Ahogy én olvastam:
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2016
Oldalak száma: 120
Fordította: Vargyas Zoltán
Eredeti cím: Vous n'aurez pas ma haine
Eredeti, első kiadás: 2016